Vijesti 21.03.2016.

U Vladi RS danima zvone telefoni: Kasne isplate iz budžeta

ČITANJE: 3 minute
vlada rs press centar
U Ministarstvu finansija danima zvone telefoni jer grantovi i subvencije budžetskim korisnicima kasne mjesecima. O likvidnosti budžeta Vlada se zvanično ni danas ne oglašava, ali ministri pojedinačno redom potvrđuju da su kašnjenja sve veća.

Milenko Savanović isplatu boračkog dodatka obećava do kraja sedmice, a naknada za odlikovanja do kraja mjeseca. Kraj marta čekaće i subvencije javnim preduzećima u resoru saobraćaja i to za decembar prošle godine. Daleko u 2015. zapele su subvencije kredita za mlade bračne parove.

-Kasni sedam mjeseci za prošlu godinu. U skladu sa punjenjem budžeta isplaćuju se sve obaveze, kada je u pitanju Ministarstvo porodice omladine i sporta, mi smo završili sa svim odobravanjem sredstava za prethodnu godinu i unijeli u sistem za plaćanje. Očekujemo u narednom periodu da se sve obaveze izmire- rekla je pomoćnik ministra porodice omladine i sporta RS Branka Malešević.

Najveća su kašnjenja u Ministarstu poljoprivrede, ali tamo cijeli dan nisu uspjeli sračunati koliko duguju farmerima. ATV ipak saznaje da samo Poljoprivrednom institutu ovo ministarstvo nije isplatilo čak 70 odsto odobrenih para za prošlu godinu.

Manjak novca u budžetu pogađa čak i parlametnarne stranke koje ove godine očekuju da im država isplati tri miliona maraka. Generalni sekretari SNSD-a i DNS-a potvrđuju da Vlada sa uplatama kasni dva mjeseca. Situacija je još teža u onim strankama čiji su poslanici prešli u suprotan tabor. Tako Partiji ujedinjenih penzionera pare refundira protivnički SDS sa čije je liste izabran njihov jedini poslanik.

-SDS povuče ta sredstva pa onda refundira nama oko 2600 maraka. Te isplate su kasnile dosta, ali moram da kažem da su prošle sedmice uplaćena dva mjeseca tako da sad kasne oko tri mjeseca- rekao je predsjednik Partije ujedinjenih penzionera Ilija Vujičić.

Nekoliko mjeseci kasne i pare namijenjene za rad boračke organizacije, ali u Borsu ovaj problem ne žele da potenciraju jer su kaže prioritetnije isplate boricma. Situaciju je Vlada pokušala ublažiti kratkoročnim zaduživanjem na berzi, ali je posljednja aukcija trezorskih zapisa doživjela djelimičan neuspjeh.

Vlada se na ovaj način u 2016. planirala zadužiti 98 miliona, ali se za samo 2 mjeseca već zadužila 76. U Sarajevu se danas čulo da vlast na pomoć iz Evropske unije ne može da računa sve dok ne ispuni uslove MMF-a, a oni insistiraju na reformi bankarskog sektora.

-MMF isto tako gleda samoodrživost i stabilnost u svim segmentima i sigurno da se i ova pitanja na taj način moraju posmatrati- rekao je predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić.

-Ono što su oni zainteresovani jeste da vide da je postignut aranžman sa MMF-om kako bi onda i Evropska komisija mogla da pristupi aranžmanima te vrste- rekla je predsjednik Vlade RS Željka Cvijanović.

Za razliku od planiranih kredita koje Vlasti sve teže pronalaze, prihodi od PDV-a povećavaju se iz mjeseca u mjesec. Ipak, Poreska uprava je do februara prikupila 17 miliona maraka manje nego prošle godine, a sve zbog slabije naplate zaostalih dugovanja iz ranijeg perioda.

(ATV)