U VREMENSKOM ŠKRIPCU: Butici puni maturantkinja, uveliko se raspituju za haljine

Iako su do mature ostala četiri mjeseca, butici i krojački saloni u RS svakodnevno su puni maturantkinja koje se raspituju, ali i naručuju haljine za matursko veče.

U butiku “Jelena Shop” u Banjaluci kažu da se maturantkinje već više od 20 dana raspituju za haljine iako do mature imaju još nekoliko mjeseci.

“Zaista nam dolaze djevojke i probavaju razne haljine. Za veliku maturu obično se traže, kao i prethodnih godina, duge elegantne haljine, dok se za malu maturu obično biraju kraće i lepršavije haljine”, rekli su u “Jelena Shopu”.

Dodali su da su im stigli i novi modeli, tako da će buduće maturantkinje imati mnogo izbora.

“Cijene svečanih haljina u našem butiku se kreću od 200, 250 KM pa dalje. U ponudi imamo i kombinezone za one djevojke koje i nisu ljubitelji haljina”, naveli su u ovom butiku.

U “Jelena Shopu” kažu da djevojke biraju boje koje vole, a da su trenutno aktuelne boje bebiroze, nebeskoplava, mint, te crvena i slično.

U krojačkom salonu “Duška” iz Banjaluke kažu da se djevojke već uveliko raspituju koliko košta šivenje.

“Djevojke se zasad više informišu o cijeni, ali dolaze i mladići koji se raspituju koliko bi koštalo jedno muško odijelo da se sašije”, rekli su u ovom salonu.

Dodali su da muško odijelo košta 300 KM, dok cijena ženskih svečanih haljina zavisi od modela, pa tako jedna haljina bogata detaljima košta 100 KM.

Da je euforija potrage za maturskom haljinom uveliko počela, potvrdili su nam i u modnom ateljeu “Stella” iz Bijeljine, gdje, kako kažu, u ovoj radnji djevojke već naručuju haljine.

“Izbor se razlikuje od djevojke do djevojke, ali se ipak većina odlučuje za dugačke haljine. Ove godine posebno su zainteresovane za retro haljine koje su u stilu pedesetih, šezdesetih pa čak i tridesetih godina”, rekli su u ovom ateljeu.

Dodali su da je ovo uobičajeno vrijeme kada se maturantkinje počinju raspitivati za modele.

“Cijene se kreću od 200 KM pa naviše”, istakli su u ovom ateljeu.

Iako spremiti maturanta za roditelje znači trošak, oni kažu da novac, kada su ovakve stvari u pitanju, ne štede i da će da odriješe kesu.

“Jednu kćerku sam prije dvije godine spremala za matursko i zaista to nije baš jednostavno jer je to dodatni udar na kućni budžet, ali opet matursko veče je samo jednom pa zbog toga sam odlučila da i svojoj mlađoj kćerki obezbijedim sve što je zamislila”, rekla je jedna majka iz Banjaluke.

I maturantkinje kažu da već odavno u glavi imaju haljine kakve žele. Jedna gimnazijalka kaže da je u butiku vidjela srebrnu, elegantnu haljinu i da će je najvjerovatnije kupiti, dok njena drugarica kaže da će šiti haljinu boje šampanjca.

“Već sam kupila materijal za haljinu i odnijela ga krojačici da je počne šiti. Odlučila sam se za elegantnu dugu haljinu sa otvorenim leđima”, rekla je ona.

Da maturanti na sve misle, dokaz je i to da su već počeli da rezervišu i fotografa.

“Već nekoliko maturanata me rezervisalo, ali nije to ništa novo jer je ovo normalno vrijeme kada se budući maturanti počinju javljati i raspitivati da li sam slobodan”, rekao nam je jedan fotograf iz Banjaluke.

(Glas Srpske)

POVODOM DANA GRADA Položeni vijenci na Trgu palih boraca

Povodom 22. aprila – Dana grada i dana oslobođenja Banje Luke od fašizma u Drugom svjetskom ratu, danas su položeni vijenci na spomenik palim borcima u centru grada.  U ime Grada Banje Luke, vijenac su položili gradonačelnik Igor Radojičić, predsjednik Skupštine grada Zoran Talić i zamjenik gradonačelnika Srđan Amidžić. – Banja Luka sa ponosom obilježava

ČUBRILOVIĆ: Banjaluka prepoznatljiva evropska destinacija

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović čestitao je danas gradonačelniku Banjaluke Igoru Radojičiću i predsjedniku Skupštine grada Zoranu Taliću 22. april – Dan grada sa željom da nastave intenzivan razvoj grada koji je postao prepoznatljiva evropska destinacija.

Promocija knjige Vukana Dubočanina na Pravnom fakultetu u Banjaluci

Pravni fakultet Univerziteta u Banjaluci i “Zadužbina Petar Kočić” Banjaluka – Beograd organizuju promociju knjige Vukana Dubočanina, “Otrugnuto od zaborava – Priče iz novinarske beležnice”. Promocija će se održati sutra u 18 časova u sali 48/I na Pravnom fakultetu Univerziteta u Banjaluci. O knjizi će govoriti, profesor dr Nikola Mojović, redovni profesor Pravnog fakulteta i

U Srpskoj najplaćeniji bankari, najmanje zarađuju građevinci

Najviša prosječna neto plata u martu isplaćena je u finansijskoj djelatnosti i djelatnosti osiguranja – 1.445 KM, a najniža u građevinarstvu – 617 KM. Prosječna martovska plata u Srpskoj iznosila je 886 KM, a prosječna bruto plata 1.373 KM, saopštili su iz Saveza sindikata RS. Prosječna neto plata nakon u martu 2019. u odnosu na

FORMALIZOVANA DUGOGODIŠNJA SARADNJA Potpisan sporazum o bratimljenju sa Кumanovom

Gradonačelnici Banje Luke i Кumanova Igor Radojičić i Maksim Dimitrievski potpisali su danas sporazum o bratimljenju dva grada, koji već godinama sarađuju u više različitih oblasti. Nakon potpisivanja, gradonačelnik Кumanova izrazio je zadovoljstvo formalizovanjem odnosa između dva grada i u ime građana Кumanova čestitao ovaj veliki praznik svim Banjalučanima. -Posljednjih sedam-osam godina naši gradovi sarađuju

GOVEDARICA: Za novog predsjednika SDS-a, imaćemo tri, dva ili jednog kandidata

Glavni odbor Srpske demokratske stranke utvrdio je juče kriterijume za unutarpartijske izbore, a nakon sjednice potvrđeno je da će kandidati za lidera partije na junskoj skupštini biti aktuelni predsjednik Vukota Govedarica, predsjednik GO Milan Miličević i potpredsjednik partije Mirko Šarović. – Sigurno su ta tri imena u opticaju, a drugi se ne spominju. Predsjednik SDS-a