U VREMENSKOM ŠKRIPCU: Butici puni maturantkinja, uveliko se raspituju za haljine

Iako su do mature ostala četiri mjeseca, butici i krojački saloni u RS svakodnevno su puni maturantkinja koje se raspituju, ali i naručuju haljine za matursko veče.

U butiku “Jelena Shop” u Banjaluci kažu da se maturantkinje već više od 20 dana raspituju za haljine iako do mature imaju još nekoliko mjeseci.

“Zaista nam dolaze djevojke i probavaju razne haljine. Za veliku maturu obično se traže, kao i prethodnih godina, duge elegantne haljine, dok se za malu maturu obično biraju kraće i lepršavije haljine”, rekli su u “Jelena Shopu”.

Dodali su da su im stigli i novi modeli, tako da će buduće maturantkinje imati mnogo izbora.

“Cijene svečanih haljina u našem butiku se kreću od 200, 250 KM pa dalje. U ponudi imamo i kombinezone za one djevojke koje i nisu ljubitelji haljina”, naveli su u ovom butiku.

U “Jelena Shopu” kažu da djevojke biraju boje koje vole, a da su trenutno aktuelne boje bebiroze, nebeskoplava, mint, te crvena i slično.

U krojačkom salonu “Duška” iz Banjaluke kažu da se djevojke već uveliko raspituju koliko košta šivenje.

“Djevojke se zasad više informišu o cijeni, ali dolaze i mladići koji se raspituju koliko bi koštalo jedno muško odijelo da se sašije”, rekli su u ovom salonu.

Dodali su da muško odijelo košta 300 KM, dok cijena ženskih svečanih haljina zavisi od modela, pa tako jedna haljina bogata detaljima košta 100 KM.

Da je euforija potrage za maturskom haljinom uveliko počela, potvrdili su nam i u modnom ateljeu “Stella” iz Bijeljine, gdje, kako kažu, u ovoj radnji djevojke već naručuju haljine.

“Izbor se razlikuje od djevojke do djevojke, ali se ipak većina odlučuje za dugačke haljine. Ove godine posebno su zainteresovane za retro haljine koje su u stilu pedesetih, šezdesetih pa čak i tridesetih godina”, rekli su u ovom ateljeu.

Dodali su da je ovo uobičajeno vrijeme kada se maturantkinje počinju raspitivati za modele.

“Cijene se kreću od 200 KM pa naviše”, istakli su u ovom ateljeu.

Iako spremiti maturanta za roditelje znači trošak, oni kažu da novac, kada su ovakve stvari u pitanju, ne štede i da će da odriješe kesu.

“Jednu kćerku sam prije dvije godine spremala za matursko i zaista to nije baš jednostavno jer je to dodatni udar na kućni budžet, ali opet matursko veče je samo jednom pa zbog toga sam odlučila da i svojoj mlađoj kćerki obezbijedim sve što je zamislila”, rekla je jedna majka iz Banjaluke.

I maturantkinje kažu da već odavno u glavi imaju haljine kakve žele. Jedna gimnazijalka kaže da je u butiku vidjela srebrnu, elegantnu haljinu i da će je najvjerovatnije kupiti, dok njena drugarica kaže da će šiti haljinu boje šampanjca.

“Već sam kupila materijal za haljinu i odnijela ga krojačici da je počne šiti. Odlučila sam se za elegantnu dugu haljinu sa otvorenim leđima”, rekla je ona.

Da maturanti na sve misle, dokaz je i to da su već počeli da rezervišu i fotografa.

“Već nekoliko maturanata me rezervisalo, ali nije to ništa novo jer je ovo normalno vrijeme kada se budući maturanti počinju javljati i raspitivati da li sam slobodan”, rekao nam je jedan fotograf iz Banjaluke.

(Glas Srpske)

SUBAŠIĆ: Gačić je tri mjeseca volontirao u „Mozaiku prijateljstva“

Nakon što je iz bihaćkog zatvora stigao u Banjaluku, serijski ubica Edin Gačić je počeo da volontira u humanitarnom udruženju „Mozaik prijateljstva“. Miroslav Subašić iz „Mozaika“ za SrpskaCafe kaže da je to bio dogovor Centra za socijalni rad i policije. – Oni su se tako i dogovorili i on je počeo da volontira kod nas

Voda stiže u više dijelove Česme

Izgradnja vodovodne mreže u nekoliko ulica i naselja, kao i projektovanje nove, neizgrađene mreže, u ovoj godini planirano je u vrijednosti od 780.000 KM, rekli su u Odjeljenju za komunalne poslove. Konkretno, u planu je izgradnja vodovoda Česma II, III i IV visinska zona, vodovoda Jagare i Banjica, podsistem Rekavice, te izgradnja vodovoda Mišin Han.

EVO KAKVO NAS PROLJEĆE OČEKUJE Objavljena dugoročna prognoza

Meteo portal “Severe Weather Europe” objavio je da će sljedeća sedmica u velikom dijelu Evrope, uključujući i Balkan biti natprosječno topla, dok je meteorološki servis “AccuWeather” danas otkrio kakvo nas vrijeme očekuje na proljeće. Proljeće će, prema predviđanjima meteorologa “AccuWeathera” u mnoge dijelove Evrope stići ranije, dok će se snijeg i zima u drugim dijelovima

Počela sanacija gradskih ulica

U okviru redovnog održavanja gradskih saobraćajnica, ovih dana je počela sanacija gradskih ulica, potvrđeno je u Odjeljenju za saobraćaj i puteve. “Konstatovali smo gdje su najveća oštećenja koja ugrožavaju bezbjedno odvijanje saobraćaja i krenuli u privremenu sanaciju oštećenih saobraćajnica tzv. hladnom asfaltnom masom”, istakao je načelnik Odjeljenja Slaviša Sandić. On pojašnjava, da u ovom periodu

TEGELTIJA O IMENOVANJU DALIDE BURZIĆ: Razumijem bol Memića, ali ne možemo nikoga eliminisati na osnovu nedokazanih tvrdnji

Predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH Milan Tegeltija oglasio se na Facebooku povodom jučerašnjeg imenovanja glavne tužiteljice Tužilaštva Kantona Sarajevo Dalide Burzić za sudiju Suda Bosne i Hercegovine, koje je izazvalo burne reakcije dijela javnosti te porodice Dženana Memića. “Kao čovjek, imam puno razumijevanje za svu bol, tugu i ogorčenost gospodina Memića i zbog toga ne mogu da

UKC: Citogenetička laboratorija vodeća u BiH

Citogenetička laboratorija Odjeljenja za medicinsku genetiku Zavoda za kliničku laboratorijsku dijagnostiku u Univerzitetskom kliničkom centru /UKC/ Republike Srpske vodeća je u BiH po broju urađenih prenatalnih citogenetičkih analiza. Iz UKC-a je saopšteno da je to jedina takva laboratorija u Srpskoj, koja pruža usluge za čitavo područje Republike, kao i da je od 2009. do 2019.

STANIVUKOVIĆ: Privremeno napuštam RS i BiH, ugrožena mi je lična sigurnost

Poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Draško Stanivuković kazao je danas da će medijima biti dostupan još danas i da će se privremeno povući iz javnosti zbog lične sigurnosti. Najavio je i napuštanje Bosne i Hercegovine u narednim danima. “Za vikend već neću biti u zemlji. Danas sam još tu i večeras ću još neke