U VREMENSKOM ŠKRIPCU: Butici puni maturantkinja, uveliko se raspituju za haljine

Iako su do mature ostala četiri mjeseca, butici i krojački saloni u RS svakodnevno su puni maturantkinja koje se raspituju, ali i naručuju haljine za matursko veče.

U butiku “Jelena Shop” u Banjaluci kažu da se maturantkinje već više od 20 dana raspituju za haljine iako do mature imaju još nekoliko mjeseci.

“Zaista nam dolaze djevojke i probavaju razne haljine. Za veliku maturu obično se traže, kao i prethodnih godina, duge elegantne haljine, dok se za malu maturu obično biraju kraće i lepršavije haljine”, rekli su u “Jelena Shopu”.

Dodali su da su im stigli i novi modeli, tako da će buduće maturantkinje imati mnogo izbora.

“Cijene svečanih haljina u našem butiku se kreću od 200, 250 KM pa dalje. U ponudi imamo i kombinezone za one djevojke koje i nisu ljubitelji haljina”, naveli su u ovom butiku.

U “Jelena Shopu” kažu da djevojke biraju boje koje vole, a da su trenutno aktuelne boje bebiroze, nebeskoplava, mint, te crvena i slično.

U krojačkom salonu “Duška” iz Banjaluke kažu da se djevojke već uveliko raspituju koliko košta šivenje.

“Djevojke se zasad više informišu o cijeni, ali dolaze i mladići koji se raspituju koliko bi koštalo jedno muško odijelo da se sašije”, rekli su u ovom salonu.

Dodali su da muško odijelo košta 300 KM, dok cijena ženskih svečanih haljina zavisi od modela, pa tako jedna haljina bogata detaljima košta 100 KM.

Da je euforija potrage za maturskom haljinom uveliko počela, potvrdili su nam i u modnom ateljeu “Stella” iz Bijeljine, gdje, kako kažu, u ovoj radnji djevojke već naručuju haljine.

“Izbor se razlikuje od djevojke do djevojke, ali se ipak većina odlučuje za dugačke haljine. Ove godine posebno su zainteresovane za retro haljine koje su u stilu pedesetih, šezdesetih pa čak i tridesetih godina”, rekli su u ovom ateljeu.

Dodali su da je ovo uobičajeno vrijeme kada se maturantkinje počinju raspitivati za modele.

“Cijene se kreću od 200 KM pa naviše”, istakli su u ovom ateljeu.

Iako spremiti maturanta za roditelje znači trošak, oni kažu da novac, kada su ovakve stvari u pitanju, ne štede i da će da odriješe kesu.

“Jednu kćerku sam prije dvije godine spremala za matursko i zaista to nije baš jednostavno jer je to dodatni udar na kućni budžet, ali opet matursko veče je samo jednom pa zbog toga sam odlučila da i svojoj mlađoj kćerki obezbijedim sve što je zamislila”, rekla je jedna majka iz Banjaluke.

I maturantkinje kažu da već odavno u glavi imaju haljine kakve žele. Jedna gimnazijalka kaže da je u butiku vidjela srebrnu, elegantnu haljinu i da će je najvjerovatnije kupiti, dok njena drugarica kaže da će šiti haljinu boje šampanjca.

“Već sam kupila materijal za haljinu i odnijela ga krojačici da je počne šiti. Odlučila sam se za elegantnu dugu haljinu sa otvorenim leđima”, rekla je ona.

Da maturanti na sve misle, dokaz je i to da su već počeli da rezervišu i fotografa.

“Već nekoliko maturanata me rezervisalo, ali nije to ništa novo jer je ovo normalno vrijeme kada se budući maturanti počinju javljati i raspitivati da li sam slobodan”, rekao nam je jedan fotograf iz Banjaluke.

(Glas Srpske)

Dok je bio u provodu zapaljen mu skupi auto

Skupocjeni pasat, star nepune dvije godine, zapaljen je u banjalučkom naselju Ada, a u tim momentima njegov vlasnik Miloš M. (35) bio je u noćnom provodu u obližnjem lokalu, saznaju “Nezavisne”. Istraga u ovom slučaju se sprovodi, a o svemu je obaviješten i dežurni tužilac i, kako nezvanično saznajemo, slučaj je okvalifikovan kao oštećenje i

ANA TRIŠIĆ BABIĆ O DENISU KULJIŠU: Nije dozvoljavao da ga svrstaju u grupu i ograniče

Ana Trišić Babić, savjetnica člana predsjedništva Bosne i Hercegovine iz Republike Srpske i bivša zamjenica ministra inostranih poslova BiH napisala je emotivno pismo povodom smrti novinara i velikog čovjeka Denisa Kuljiša koje prenosimo u cjelosti: Ništa tako glasno ne podsjeti na život kao njegova suštinska suprotnost. Ništa ne podsjeti na ljepotu življenja, na ljepotu prijateljstva,

Bolković o Denisu Kuljišu: Nema u ovom podneblju i naraštaju nitko ni sličan

Romano Bolković se dirljivim tekstom oprostio od svog prijatelja Denisa Kuljiša, koji je preminuo danas u Zagrebu nakon kratke i teške bolesti. Bolković je tekst kojim se oprostio od Kuljiša objavio na Facebooku, a mi ga prenosimo uz dozvolu autora. “Kaže mi Nada da su govorili da si blijed, da odeš do liječnika, ali kao

TRNINIĆ: Prioritet povezivanje Banjaluke i Beograda

Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Neđo Trninić, koji će danas prisustvovati svečanom puštanju u saobraćaj dionice autoputa “Miloš Veliki” od Obrenovca do Ljiga, rekao je Srni da Srpska pokušava da prati Srbiju kada je riječ o investiranju u saobraćajnu infrastrukturu, a prioritet joj je povezivanje Banjaluke sa Beogradom. On je istakao da Srbija mnogo

ERS: Neće doći do poskupljenja struje u Srpskoj

Do poskupljenja električne energije u Srpskoj za sada neće doći iako za tako nešto postoje opravdani ekonomski razlozi, tvrde u preduzeću “Elektroprivreda Republike Srpske” (ERS). Informacije o mogućem poskupljenju struje u Srpskoj pojavile su se početkom prošlog mjeseca zbog povećanja troškova Rudnika i termoelektrane (RITE) “Ugljevik” do kojih je doveo projekat odsumporavanja, ali u matičnom

IRB: U istočni dio Srpske plasirano 74,8 miliona KM

Investiciono-razvojna banka Republike Srpske plasirala je posredstvom kreditnih linija u prvih šest mjeseci 74.803.421 KM u istočni dio Srpske, izjavila je Srni direktor IRB-a Snežana Vujnić. Ona je istakla da je kroz zajmove, a posredstvom Fonda za razvoj istočnog dijela Republike Srpske u ovom periodu plasirano 16.980.000 KM, Fonda za stanovanje 23.677.246 KM, a posredstvom