U VRTIĆU “KOLIBRI”: Otvorena prva pametna učionica ruskog jezika u Banjaluci

U Banjaluci je danas otvorena prva pametna učionica ruskog jezika, projekat koji realizuje organizacija “Ruska humanitarna misija” u saradnji sa Udruženjem građana “Kolibri” i istoimenim privatnim vrtićem.

Prvi sekretar Ambasade Ruske Federacije u BiH Anton Sokolov rekao je da je otvaranje prve pametne učionice ruskog jezika u Banjaluci sjajan primjer investicije u budućnost.

“Zahvaljujemo ‘Ruskoj humanitarnoj misiji’ koja nam pomaže da se ruski jezik vrati na ovo područje, da bude prisutan i da djeca od najmlađeg uzrasta već iz vrtića počinju učiti ruski jezik i rusku kulturu. Oni će postati nosioci našeg simbola jedinstva i nosioci prijateljstva između naših naroda”, istakao je Sokolov.

Generalni direktor “Ruske humanitarne misije” Aleksej Polkovnikov rekao je da je ova organizacija u vrtiću “Kolibri” obezbijedila djelimičnu adaptaciju prostora i bogatu biblioteku sa savremenom opremom za izučavanje ruskog jezika.

“Učinili smo sve da djeca koja pohađaju ovaj vrtić, njih oko 40 zajedno sa sedmoro djece u dnevnom boravku imaju sve uslove i literaturu i opremu kako bi im, prije svega boravak bio prijatan i da bi imali uslove za učenje ruskog jezika”, naveo je Polkovnikov.

On je izjavio da je projekat pametne učionice za djecu predškolskog uzrasta već realizovan u Vojvodini, gdje je rekonstruisan i vrtić.

“Da bismo uspjeli da napravimo put učenja jezika, treba da počnemo baš iz dječijih vrtića i da jasan logičan slijed bude vrtić, osnovna škola, srednja škola i dalje fakulteti”, dodao je Polkovnikov.

On je rekao da je rad koji predstoji “Ruskoj humanitarnoj misiji” mukotrpan, ali da će uz pomoć Ambasade Ruske Federacije u BiH i predstavništva “Ruske humanitarne misije” u Srbiji uspjeti da idu zacrtanim putem.

Polkovnikov je rekao da “Ruska humanitarna misija” nije predstavljena samo u Republici Srpskoj i Srbiji, te u regionu, već i širom svijeta, te da radi i u centralnoj Aziji, na Bliskom istoku i u Africi.

“Iskreno ćemo se truditi i nadam se da ćemo produžiti našu djelatnost u ovoj oblasti i u Banjaluci i u Republici Srpskoj”, rekao je Polkovnikov.

On je naveo da projekat pametne učionice ruskog jezika nije početak djelovanja “Ruska humanitarne misije” u Srpskoj, ističući da je prošle godine u Domu zdravlja u Bileći realizovan projekat solarne elektrane.

“Imamo planove za Republiku Srpsku i sami se razvijamo kao organizacija i nadamo se da projekat pametne učionice ruskog jezika nije posljednji ovdje”, dodao je Polkovnikov.

On je istakao da je “Ruska humanitarna misija” osnovana sa ciljem pomoći u teškim i kriznim situacijama poslije vojnih konflikata, te da zajedno sa projektima i programima u oblasti medicine i povećanja kvaliteta života ova organizacija ima i određene obrazovne programe.

Predsjednik Udruženja građana “Kolibri” Dijana Grčić, koja je i direktor vrtića “Kolibri”, istakla je da otvaranje učionice u ovoj predškolskoj ustanovi ima veliki značaj za promovisanje i izučavanje ruskog jezika među najmlađima.

“Aktivnosti koje će biti realizovane kroz projekat pametne učionice u vrtiću ‘Kolibri’ pomoći će mališanima da uče i zavole ruski jezik u radu sa volonterom iz Ruske Federacije”, rekla je Grčićeva.

Ona je istakla da je cilj promovisanje ruskog jezika i upoznavanje tradicije i kulture ruskog naroda.

Grčićeva je zahvalila Ambasadi Ruske Federacije u Sarajevu i “Ruskoj humanitarnoj misiji” što su omogućili sve uslove za rad i učenje, te izrazila nadu da će rezultati koje mališani postignu u učionici biti valjani i da će značiti i produženje saradnje.

Ona je navela da se jedan vrtić iz Sankt Peterburga javio da bude bratski vrtić, ističući da će biti uspostavljene i takve veze.

Mališani vrtića “Kolibri” su u okviru svečanosti otvaranja pametne učionice pripremili prigodan program recitacija na ruskom jeziku i igrokaz ruske narodne priče “Deda i repa”.

Prva pametna učionica ruskog jezika nalazi se u Privatnoj predškolskoj ustanovi “Kolibri” u Ulici Duška Koščice u naselju Kočićev vijenac.

(Srna)

Jedno lice poginulo u saobraćajnoj nesreći u Laktašima

D.P. poginuo je u saobraćajnoj nesreći koja se sinoć dogodila u mjestu Jaružani, u opštini Laktaši. Iz Policijske uprave Banjaluka je saopšteno da je stradali život izgubio kada je sletio sa kolovaza automobilom fiat punto. Policijski službenici Policijske uprave Banjaluka sinoć su oko 22,15 časova izvršili uviđaj na licu mjesta saobraćajne nesreće. (A.M/banjaluka.net)

AUTO-ŠKOLE NA UDARU KRIZE: Vrtoglavo pada broj građana koji polažu vozački ispit

Porast broja novooboljelih od COVID-19 zabrinjava i vlasnike auto-škola, koji su na sve većem udaru krize zato što broj građana koji polažu vozački ispit vrtoglavo pada. Pandemija koja je prouzrokovana virusom korona uticala na smanjen broj kandidata, a kako bi se pomoglo budućim vozačima, auto-škole svojim klijentima nude i plaćanje obuke na rate, ali ni

NAUČNICI OTKRILI: Ovo je najčešći način prenošenja zaraze koronavirusom

Naučnici su upozorili Svjetsku zdravstvenu organizaciju da u smjernicama za borbu protiv koronavirusa nije dovoljno uzeti u obzir opasnost od sitnih čestica koje lebde u vazduhu. Sad je i SZO uočila tu opasnost. 239 naučnika s raznih područja su u stručnom časopisu Clinical Infectious Diseases objavili su upozorenje: zdravstvene ustanove i Svjetska zdravstvena organizacija trebalo

“PJENA PARTI NA UKRINI” Ministarstvo osudilo upotrebu hemijskih sredstava u prirodnim vodotocima

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske najoštrije osuđuje upotrebu hemijskih sredstava u prirodnim vodotocima, a što je zabilježeno proteklog vikenda na rijeci Ukrini od strane neodgovornih pojedinaca. Ministarstvo je zatražilo od Inspektorata Republike Srpske da se istraži i ispita ovaj slučaj, koji je privukao i pažnju medija, a u kojem je na osnovu do