Magazin 10.09.2015.

U zamjenu za zatvor kriminalci moraju – da čitaju knjige!

ČITANJE: 1 minuta
knjige

Sudija iz Irana Kasem Nakizadeh uveo je umjesto zatvorskih alternativnu kaznu koja se zasniva na čitanju knjiga koje vam sud prepiše. Na ovu ideju Nakizadeh je došao nakon uvođenja zakona koji sudijama daje slobodu da određuju alternativne kazne.

Kako su prenijele iranske agencije, sudija je smatrao da treba da se izbjegne nepovratni psihički i fizički uticaj na zatvorenike u zatvoru, zbog čega im je odredio blažu kaznu u vidu edukacije.

Kriminalci su u obavezi da kupe pet knjiga sa spiska dozvoljenih a zatim da ih predaju kod sudije. Međutim, oni ne smiju da mu predaju bilo kakvu literaturu već isključivo knjige koje sadrže hadis, zbirku mudrih riječi proroka Muhameda. Nakon što pročitaju knjige, zatvorenici pišu esej koji predaju sudiji a knjige se dalje doniraju zatvorima u Iranu.

Naravno, ovakva vrsta kazne se ne odnosi na teže prestupe, već isključivo na maloljetničke provale i na osobe koje do tada nisu imale kriminalni dosije i slično. Sudija Nakizadeh je istakao kako je praksa pokazala da čitanje smanjuje sukobe u zatvorima.

“Od skoro smo donirali zatvorima mnoge knjige. Sukobi su se smanjili jer zatvorenici više pažnje posvećuju čitanju” rekao je sudija.

(Newsweek.rs)