Svijet 13.09.2021.

U ZATVORU U NIGERIJI: Napadači sa eksplozivom i teškim naoružanjem oslobodili 266 robijaša

ČITANJE: 1 minuta

Teško naoružani napadači upali su u nedjelju naveče u zatvor u središnjem dijelu Nigerije dignuvši u zrak ogradu i oslobodivši 266 zatvorenika – gotovo sve koji su bili u zatvoru, saopštile su danas vlasti.

U napadu su poginuli vojnik i policajac, a dvojica stražara su nestala, saopštilo je ministarstvo unutrašnjih poslova. Bio je to drugi veliki bijeg iz zatvora u Nigeriji ove godine, prenosi index.hr.

Napadači su eksplozivom raznijeli ogradu na tri strane i vodili bitku sa stražarima u zatvoru srednje sigurnosti u Kabi u državi Kogi, jugozapadno od glavnog grada savezne države Abudže, objavile su vlasti.

Nigerija se bori sa sigurnosnim problemima na svom ogromnom teritoriju, uključujući oružane pljačke kriminalnih grupa, islamsku pobunu na sjeveroistoku i niz masovnih otmica iz škola na sjeverozapadu.

Dvadeset osam od 294 zatvorenika u Kabi nije pobjeglo, saopštilo je ministarstvo unutrašnjih poslova, što znači da je 266 pobjeglo.

Bio je to drugi veliki bijeg iz zatvora ove godine nakon što su naoružani napadači u aprilu napali zatvor u Overiju u jugoistočnoj državi Imo, oslobodivši više od 1800 zatvorenika.

(SB)

Oznake: Nigerija, zatvor