Vijesti 31.01.2016.

U zdravstvo uložena 43 miliona, spremno još 86

ČITANJE: 3 minute
zdravstvo
U zdravstvu u RS prošle godine su realizovane kapitalne investicije vrijedne 43,31 milion, a planirano je da u ovoj godini u zdravstveni sektor bude uloženo 86,76 miliona KM.

Jedna od najznačajnijih investicija u zdravstvu Srpske na koje je stavljena tačka je izgradnja južnog krila Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) RS, u koje su uložena oko 24 miliona dolara.

– Izgradnja sjevernog krila UKC RS i rekonstrukcija i opremanje centralnog medicinskog bloka nastavljeni su planiranom dinamikom, a završetak radova očekujemo u 2018. godini – ističu u Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite RS i navode da ukupna vrijednost ovog projekta premašuje 84 miliona evra.

Direktor UKC RS Mirko Stanetić kaže da je izuzetno važno da neprestano bude unapređivan prostor, oprema i medicinska tehnologija svih zdravstvenih ustanova da bi stanovnici imali na raspolaganju kvalitetne zdravstvene usluge.

– Otvaranje južnog krila je od izuzetnog značaja zbog novog prostora i savremenih metoda liječenja, ali i što stvara preduslove da brže bude nastavljena započeta rekonstrukcija cijele ove ustanove. Mi se, međutim, ne borimo da ulaganja idu samo u UKC RS. Zdravstvo moramo posmatrati kao jedinstveni sistem. Nama je važno da imamo dobre opšte bolnice i domove zdravlja ako želimo kvalitetan zdravstveni sistem – istakao je Stanetić.

Jedan od ovogodišnjih prioriteta u zdravstvenom sektoru je izgradnja nove bolnice u Istočnom Sarajevu, koju je krajem decembra odobrila Vlada RS.

– Ministarstvo zdravlja i Ministarstvo finansija zaduženi su da utvrde model i obezbijede novac za izgradnju bolnice u Istočnom Sarajevu i te aktivnosti će vrlo brzo biti preduzete – ističu u Ministarstvu zdravlja.

U staroj bolnici u Istočnom Sarajevu u toku je rekonstrukcija oko 4.000 metara kvadratnih prostora, a na postojećoj lokaciji bolnice planirana je izgradnja još oko 8.000 kvadratnih metara i rekonstrukcija dodatnih 2.000 kvadrata. Koliki je značaj izgradnje ove bolnice, najbolje znaju stanovnici sarajevsko-romanijske regije, koji sa nestrpljenjem očekuju prve radove.

– Nova bolnica je ključni dio rješenja problema zdravstvene zaštite u Istočnom Sarajevu – kaže direktor bolnice Istočno Sarajevo Goran Todorović.

Osim izgradnje i rekonstrukcije bolnica ove godine će velika pažnja biti poklonjena i obnovi i izgradnji domova zdravlja i ambulanti. U Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite kažu da je u planu da bude završena adaptacija Doma zdravlja Zvornik i izgradnja ambulante u Čelopeku, te adaptacija domova zdravlja u Novom Goraždu i Rudom. U planu je i obnova domova zdravlja u Čajniču i Gacku i ambulanti u Omarskoj i Osmacima. U 2016. godini biće završena i izgradnja ambulante Dubrave pri Domu zdravlja Gradiška. Na spisku ovogodišnjih ulaganja je i izgradnja ambulante u Kriškovcima kod Laktaša, a novo ruho očekuje ambulante Vinska, Liješće i Kolibe i domove zdravlja u Kozarskoj Dubici i Doboju.

U prijedlogu programa javnih investicija Vlade RS za period 2016-2018. godine navedena je i izgradnja i opremanje centra za kardiohirurgiju, za koji je potrebno izdvojiti oko 30 miliona maraka. U Ministarstvu zdravlja kažu da su opredijeljeni da taj projekat realizuju da bi unaprijedili kvalitet zdravstvene zaštite. Lokacija objekta, model finansiranja i dinamika izgradnje centra za kardiohirurgiju još nisu definisani.

Ambulante porodične medicine

U Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite RS kažu da su u 2015. godini realizovali i projekat “Jačanje zdravstvenog sektora”, koji finansiraju iz kredita Svjetske banke i Banke Savjeta Evrope, uz učešće opština od oko 30 odsto.

Adaptacija, sanacija, rekonstrukcija i opremanje ambulanti porodične medicine završeni su Banjaluci, Donjem Žabaru, Vukosavlju, Brodu, Šamcu i Krupi na Uni, a ukupna vrijednost radova bila je 1,77 miliona KM.

(Agencije)