Vijesti 09.03.2021.

U Zeničko-dobojski kanton stigle prve količine vakcina koje je donirala Srbija

ČITANJE: 1 minuta

U Zeničko-dobojski kanton stiglo je prvih 740 doza vakcine protiv virusa korona proizvođača “Astra Zeneka”, koje je Federaciji BiH donirala Srbija.

Institut za zdravlje i bezbjednost hrane Zenica preuzeo je danas vakcine od Zavoda za javno zdravstvo FBiH, saopšteno je iz ovog instituta.

– Stiglo je 740 doza, koje će sutra ujutro biti distribuisane u domove zdravlja u svim gradovima i opštinama Zeničko-dobojskog kantona, te u Kantonalnu bolnicu Zenica i Opštu bolnicu Tešanj. One su namijenjene za vakcinisanje zdravstvenih radnika koji su u direktnom kontaktu sa kovid pozitivnim pacijentima – rekao je direktor Instituta Senad Huseinagić.

On je naveo da je, prema evidencijama, interes da se vakciniše pokazalo nešto više od 2.100 zdravstvenih radnika u ovom kantonu, tako da će ova količina biti dovoljna za prvo vakcinisanje oko trećine zainteresovanih.

– Nadamo se da će ubrzo biti obezbijeđene i dodatne količine. Uz zdravstvene radnike, prioritet u vakcinisanju će biti osobe smještene u domove za brigu o starim licima, te hronični bolesnici – dodao je Huseinagić.

Očekuje se da će vakcinisanje zdravstvenih radnika započeti sutra ili preksutra, a dinamiku određuju ustanove na terenu, navodi se u saopštenju.

(Srna/A.M.)

Oznake: vakcine