Vijesti 22.04.2017.

Ubica vozača autobusa opasan, a slobodno šeta Banjalukom

ČITANJE: 4 minute

Duševni bolesnik Željko Stevanović, koji je prije četiri godine bacivši bombu u pun autobus ubio vozača Boru Topića, proteklog vikenda slobodno je šetao po banjalučkom naselju Lazarevo, ekskluzivno saznaje „EuroBlic“.

Stanari ovog naselja u šoku pričaju da nisu mogli da vjeruju kada su za Vaskrs vidjeli Stevanovića kako sa sestrom šeta, kao da ništa nije uradio.

Doktor Momir Janković, načelnik službe za medicinske poslove Zavoda za forenzičku psihijatriju Sokolac, potvrdio je za „EuroBlic“ da je Stevanović za vrijeme praznika bio na dozvoljenom vikendu kod kuće, u pratnji oca.

– On je boravio na terapijskom vikendu koji je bio u svrhu liječenja i ovo nije prvi put da je puštan. Policija je bila upoznata sa dozvolom da je Stevanović pušten u pratnji oca, koji je garantovao da će se uredno vratiti u Zavod. On se uredno vratio u pratnji svoje sestre – istakao je Janković.

Podsjetimo, Stevanović je zbog ranije banalne svađe oko karte 13. marta 2014. bacio bombu u skoro pun gradski autobus i tom prilikom ubio vozača Topića, a lakše povrijedio dvije osobe.

bomba u autobusu

Osnovni sud u Banjaluci donio je krajem januara ove godine odluku da se Stevanović još godinu dana prisilno liječi na Forenzičkoj psihijatriji u Sokocu. Presudnu ulogu imao je nalaz psihijatara, koji su utvrdili da je Stevanović i dalje opasan za okolinu. Međutim, ti isti psihijatri sada su donijeli odluku da ga puste kući.

Stanari Ulice Save Tekelije, u kojoj je se nalazi porodična kuća Stevanovića, potvrdili su da su proteklih dana viđali Stevanovića.

– Kada sam ga vidjela, nisam mogla verovati da je to on. Prvo sam mislila da mi se učinilo, ali kada sam prišla prepoznala sam ga. Nije se puno promijenio. Ništa nije rekao, samo je prošao pored mene – ispričala je jedna od komšinica porodice Stevanović.

Još jedan stanar ove ulice ispričao da je ostao šokiran kada je video Stevanovića dok šeta sa sestrom.

– Nisam smio da prođem pored njega; sačekao sam da prođu vozila i prešao na suprotnu stranu. Nikada ranije nisam imao sukoba s njim, ali riječ je o bolesnom čoveku i ne želim mu se naći na putu – rekao je naš sagovornik.

Dodaje da je ogorčen na nadležne osobe koje su pustile Stevanovića da slobodno hoda gradom.

– Svi znamo šta je taj čovjek uradio i šta je sposoban da ponovo uradi. Ljudi za pljačku kladionice dobiju četiri godine zatvora, a on ubio nedužnog čoveka i poslije samo tri godine nalazi se na slobodi. Ako ponovo nekog ubije, ko će tada biti odgovoran, hoće li u zatvor ići ljekari koji su ga pustili – pita se komšija ove porodice.

On je dodao i da je čuo kako komšije pričaju da su ga vidjele i u oktobru ili novembru prošle godine, ali da im tada nije vjerovao.

Neuropsihijatar Bogdan Stojaković rekao je da duševni bolesnik potencijalno može biti opasan cijeli život, ali i da postoji mogućnost da se izliječi.

– Postoje određene mjere koje se preduzimaju u vidu liječenja da se te osobe dovedu do stanja koje je prihvatljivo. Ako oni postanu svjesni stvarnosti, oni ne moraju biti u bolnici, ali o tome odlučuju ljekari – pojasnio je Stojaković.

Prema njegovim riječima, ako je poslije nekog perioda pacijent došao u stanje da može pratiti realnost, onda može biti pušten.

– U početku se pušta probno na kraće vrijeme, pa ako se to pokaže kao dobro, onda se može donijeti odluka da se oslobodi bolnice – istakao je Stojaković i dodao da kada su u pitanju obavezna liječenja ona se najčešće nastave, ali i da skoro nijedan bolesnik nije trajno ostao u duševnoj bolnici.

Prijetio fotografima

Željko Stevanović je u martu 2014. na autobuskoj stanici preko puta Poljoprivredne škole u Banjaluci bacio bombu u gradski autobus „Autoprevoza“ i na licu mesta ubio Boru Topića.

Nakon napada pobjegao je i skrivao se 36 časova, poslije čega je uhapšen.

Prilikom privođenja u tadašnji CJB Banjaluka on je prijetio foto-reporteru na zadatku. Kada je prošao pored njega i vidio da ga fotografiše bijesno mu je kroz zube zaprijetio: „Ubiću te, ubiću te“.

(EuroBlic)