Vijesti 04.02.2019.

“UBIŠE ME KOMŠIJINI KOMPJUTERI” Sa kakvim se sve zahtjevima suočavaju gradske službe

ČITANJE: 4 minute

Štetna zračenja, agresivna jata ptica, te napušteni konji samo su neki od problema sa kojima su se u prethodnom periodu morale izboriti gradske službe.

U moru zahtjeva Banjalučana koji insistiraju da se u njihovim naseljima postavi rasvjeta, izgrade trotoari i igrališta ili koji prijavljuju divlje deponije, nepropisno parkiranje i slično, službenici u Gradskoj upravi često moraju da izađu na kraj i sa problemima koji nisu u njihovoj nadležnosti ali i sa onim koji bi se mogli svrstati u rubriku pod nazivom “neobični”. Kako su nam u Gradu potvrdili, takvi primjeri su brojni i svakodnevni.

Načelnik Odjeljenja komunalne policije Milenko Letić je rekao da su primali prijave građana da ptice, koje su bile u krošnjama stabala, napadaju prolaznike.

– Jako teško je bilo izboriti se s tim, jer postavlja se pitanje ko je tu nadležan. Mi nismo, a isto je bilo i sa ostalim gradskim službama – rekao je Letić.

Dodaje da su, bez obzira na to, nešto morali preduzeti.

– Željeli smo ispoštovati građane, a i one koji se bave zaštitom životinja, pa smo sa vatrogascima premjestili gnjezda tih ptica na drugu lokaciju, gdje neće ugrožavati prolaznike – rekao je Letić.

“Smirite djecu”

Dodao je da nisu rijetke ni prijave građana koji žive u stambenim zgradama, a koji traže intervenciju komunalne policije, jer se žale da djeca u stanu iznad njih stalno trče i prave buku.

– Pored toga, jedan građanin se žalio da u stanu pored njega komšija ima tri kompjutera za koje je tvrdio da stvaraju magnetno polje te da to magnetno polje utiče na njegovo raspoloženje i zdravlje – naveo je Letić.

Dodao je da ne postoji formula koja kaže kako reagovati u takvim situacijama.

– U ovom slučaju preporučili smo mu da konsultuje neku instituciju koja bi mu mogla pomoći i dati mu adekvatan odgovor – rekao je Letić.

Kućni ljubimci

Neobičnih zadataka nisu bili pošteđeni ni u Odjeljenju za inspekcijske poslove.

– Građani nas često zovu jer tvrde da ne mogu više da se brinu o svojim kućnim ljubimcima. Traže od nas da mi dođemo po njih i da preuzmemo te životinje – kazao je načelnik Janko Kecman.

Tvrdi da to nije jedini problem sa kojm se susreću kada su u pitanju građani i njihov odnos prema životinjama.

– Prije nekoliko mjeseci smo imali problem u Prijakovacima zbog napuštenog krda konja, koje je pravilo štetu i uznemiravao ljude u tom kraju –rekao je Kecman.

Naveo je da nijedan gradski propis nije regulisao obaveze Grada kada je u pitanju napuštanje krupne stoke.

– Iako nemamo službu koja bi se bavila hvatanjem tih životinja, niti ih imamo gdje smjestiti, mi smo morali da reagujemo. Organizovali smo ljude i uspjeli smo uhvatiti te konje. Centar za selo nam je izašao u susret, smjestio životinje u svojim objektima i o njihovom trošku se ti konji i hrane – kazao je Kecman.

Septičke jame

Dodao je da se sada postavlja pitanje šta dalje, jer se vlasnik tih konja nije pojavio.

– Ne možemo te životinje ostaviti u Centru neograničeno jer oni su za njih trošak, koji nije njihova obaveza. Za te konje treba obezbjediti hranu, a  i ljude koji će o njima voditi računa – objasnio je Kecman i kazao da još nije odlučeno šta će biti s tim konjima i ko će u budućnosti preuzeti troškove njihove njege i ishrane.

Slične problematike nije pošteđeno ni Odjeljenje za komunalne poslove.

Kazali su da građani od Grada često traže da popravi šahtove za koje su, naprimjer, nadležni Vodovod, Toplane ili kablovski operateri.

– Traže  da im uradimo osvjetljenje ili popravimo kvar na rasvjeti, u stubištima zagrada ili na samom ulazu u zgradu iako to spada u nadležnost Zajednice etažnih vlasnika (ZEV) – rekli su u ovom Odeljenju.

Dodaju da je bilo slučajeva da kada padne snijeg sa krova zgrade i napravi štetu na imovini građana oni traže odštetu od Grada iako je, kako kažu, ZEV obavezan da čisti snijeg sa krova odnosno odgovoran je za to što se desilo.

Napomenuli su da nije rijetkost da građani zovu i insistiraju da im Grad očisti septičku jamu!

Provjere, bez obzira na situaciju

Milenko Letić kaže da komunalna policija ima obavezu da provjeri sve prijave.

– Moramo izaći na teren i ustanoviti kakva je situacija bez obzira koliko to šta nam građani kažu zvuči suludo – naveo je Letić.

(Srpskainfo)