Vijesti 19.11.2015.

Ubistvo dvojice pripadnika oružanih snaga BiH teroristički akt?

ČITANJE: 2 minute
policija
Policijski uviđaj u kladionici u Rajlovcu, u kojoj je Enes Omeragić sinoć ubio dvojicu pripadnika Oružanih snaga BiH, završen je jutros, potvrdio je Perica Stanić, direktor SIPA a cijeli slučaj je preuzelo Tužilaštvo BiH pod indicijom da je djelo terorizma, potvrdio je Boris Grubešić, portparol Tužilaštva BiH.

U zgradi Savjeta ministara BiH u 10 sati trebalo bi da počne sastanak zvaničnika policijskih agencija, Tužilaštvo BiH je najavilo pres konferenciju u 15.30.

Agencija za istrage i zaštitu BiH oformila je sinoć poseban tim koji će biti na raspolaganju MUP-u Kantona Sarajevu u slučaju potrebe.

Osumnjičeni za ubistvo vojnika OS BiH, Emir Omeragić izvršio je samoubistvo kasno sinoć, prema nezvaničnim informacijama, raznio se bombom.

Nema službenih informacija da li se još neko nalazio u kući u kojoj je Omeragić izvršio samoubistvo.

U ulici Safeta Zajke u sarajevskom naselju Rajlovac sinoć oko 19 časova dogodila se pucnjava u kojoj su ubijena dva vojnika Oružanih snaga BiH.

Prema podacima napadač je ušao u kladionicu koja se nalazi u ulici Safeta Zajke 241 i otvorio vatru iz automatskog oružja.

Ubijeni su vojnici Armin Salkić i Nedeljko Radić. Oni su radili na formacijskim mjestima vozača u bataljonu Vojne policije Brigade taktičke podrške.

Jedan vojnik koji je večeras izgubio život u Rajlovcu je iz Nevesinja, a drugi iz Viteza.

prema riječima očevidaca napadač je pri ulasku u kladionicu uzvikivao “Alahu ekber”.

Nezvanično se saznaje da je napadač Enes Omeragić, nastanjen u Sokolju.

Naime, kako je saopšteno napadač je lociran u kući u ulici Ibrahima Perviza na broju 14, na Sokolju, gdje je Jedinica za specijalnu podrušku doslovno blokirala ovaj objekat, ali i okolne kuće.

Brat i otac jednog od dvojice vojnika koji su ubijeni večeras u Rajlovcu pojavili se na mjestu događaja, te su mediji prisustvovali teškom emotivnom trenutku ovih članova porodice vojnika.

Na Univerzitetski Klinički Centar Sarajevo sinoć je dovezena jedna osoba inicijala Lj.Đ. (1968.) sa lakšim tjelesnim povredama. Kako je potvrdila portparolka UKCS-a Azra Dedajić, radi se o posjekotinama na licu najvjerovatnije od stakla.

Jedan od očevidaca zločina izjavio je da je napadač pucao po pripadnicima Oružanih snaga BiH, dok stanovnici naselja Rajlovac i Briješće kažu da im je ubica poznat i da živi u blizini.

Ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić rekao je sinoć za portal “Nezavisnih” da je još uvijek rizično govoriti o tome da li je u pitanju terorizam ili ne, jer se ne zna motiv ubistva.

– Po meni dosta toga upućuje na to da je u pitanju terorzam, iako, opet ponavljam, ne želim ništa da prejudiciram, odnosno spekulišem i da pošaljem pogrešnu poruku u javnost- kazao je Mektić.

(NN)