Vijesti 04.12.2015.

UBKC Banjaluka: Respiratori ne rade, djecu prebacuju u Beograd

ČITANJE: 2 minute
Klinicki centar
Na banjalučkom Kliničkom centru 3. decembra kontrolom je uočeno prisustvo ulja u sistemu vazduha koji se koristi za respiratore tvrde izvori BN televizije.

Respiratore za pluća koriste uglavnom na Klinici za dječije bolesti, a iz Kliničkog centra su odgovorili da je bilo promjena u kvalitetu vazduha u sistemu za proizvodnju i distribuciju komprimovanog vazduha.

U aparatima koji se koriste kao zamjena za pluća kod prijevremeno rođene djece na banjalučkom Kliničkom centru pronađeno je ulje nepoznatog porijekla tvrde izvori BN-a. Na hitnom sastanku rukovodstva Kliničkog centra odlučeno je da bebe koje trenutno koriste te aparate budu upućene u Beograd, a isto će biti sa trudnicama kod kojih se očekuje prijevremeni porođaj, saznaju.

Nije poznato koliko dugo je ulje prisutno u sistemu vazduha i da li su prijevremeno rođena djeca udisala ulje.

Iz Kliničkog centra nisu odgovorili na konkretna pitanja o prisustvu ulja u sistemu zraka i eventualnim posljedicama po bebe koje su taj vazduh, nakon miješanja sa kiseonikom udisale.

Odgovorili su samo da je došlo do promjene kvaliteta vazduha u sistemu.

– Apsolutno garantujemo bezbjednost svih vitalno ugroženih pacijenata jer u ovom trenutku koristimo samo potpuno sigurne izvore komprimovanog vazduha iz boca i aparate za koje ovlašteni serviser utvrdi potpunu ispravnost. Sistemi za snabdijevanje kiseonikom koji se takođe koriste za zbrinjavanje vitalno ugroženih pacijenata su potpuno bezbjedni – piše u dijelu odgovora.

Klinički centar je odgovorio da je 3. decembra na respiratoru u Odjeljenju intezivne njege Klinike za dječije bolesti bilo četiri pacijenta. Svakodnevno na ovoj klinici inače respirator koristi između 4 i 7 beba.

– U slučaju potrebe, unutar zdravstvenog sistema Republike Srpske ali i u okruženju mogu se koristiti svi raspoloživi resursi. Paralelno sa ovim aktivnostima radimo na reparaciji i zamjeni svih postrojenja za proizvodnju i protok komprimovanog vazduha, koja će biti u potpunosti osposobljena za buduće korištenje – odgovara Klinički centar.

Respiratore za pluća na Kliničkom centru uglavnom koriste na Klinici za dječije bolesti. Spas su za prijevremeno rođene bebe čija pluća nisu zrela u dovoljnoj mjeri za samostalno disanje. Aparate koriste dok im pluća dovoljno ne ojačaju.

(RTV BN)