Vijesti 05.08.2021.

UBRZANI POSTUPAK: Pripadnik kavačkog klana, uhapšen u Banjaluci, pristao na izručenje Crnoj Gori

ČITANJE: 2 minute

Pripadnik kavačkog klana Almir Jahović, a koji je uhapšen u Banjaluci po Interpolovoj potjernici, pristao je na ubrzani postupak izručenja u Crnu Gori.

Takođe, Tužilaštvo BiH je u kontaktu sa kolegama iz Crne Gore, u okviru istrage koju vode pravosudne institucije, u borbi protiv organiziranog kriminala, prenosi Srpskainfo.

Osim toga, tužilac je predložio je mjere zabrane za Ljubana Poletana (65) i Dalibora Ćurlika (48) osumnjičene za organizovani kriminal, falsifikovanje isprave i navođenje na ovjeravanje neistinitog sadržaja.

– Nakon ispitivanja osumnjičenih tužilaštvo je za dvojicu osumnjičenih predložilo mjere zabrane, koje između ostalog uključuju zabranu putovanja i oduzimanje putnih isprava, obavezno javljenje policijskim organima, te zabranu međusobnog sastajanja, kao i sastajanja sa svjedocima u predmetu – rekao je portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić.

Osumnjičeni su pod istragom, da su kao pripadnici grupe za organizovani kriminal, neovlašteno dolazili do podataka i identiteta građana BiH, uglavnom onih koji imaju dvojna državljanstva BiH i Srbije, a koji nisu podizali dokumente BiH, te navedene identitete odavali osobama iz kriminalnog miljea, uključujući i pripadnike kriminalnih skupina koje djeluju u zemljama regiona, kako bi im omogućili da nezakonito, dobiju važeće dokumente BiH sa tuđim ličnim podacima, koje bi koristili prilikom skrivanja od policije i pravosuđa.

– Osumnjičeni se terete da su jednom državljaninu Crne Gore, za kojim traga crnogorsko pravosuđe, optuženom za teška krivična djela i bliskost tzv. „Kavačkom klanu“, na navedeni način omogućili sticanje dokumenata Bosne i Hercegovine, na tuđe ime i identitet – dodali su Tužilaštvu BiH.

Izvršenje krivičnih djela, na navedeni način, predstavlja značajnu sigurnosnu prijetnju i narušava integritet Bosne i Hercegovine, kao i Agencije za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka BiH.

(SB)

Oznake: Almir Jahović