Vijesti 15.11.2017.

Uče u hladnoj školi punoj dima koja i prokišnjava

ČITANJE: 2 minute

Dim, hladnoća, prokišnjavanje. Tako se može opisati područna škola u Mišinom Hanu.

Prošlog petka pukla je cijev peći za centralno grijanje. Od tada mališani plačući dolaze kući jer ne mogu da dišu od dima, a griju se samo pojedine učionice, pričaju roditelji. To je, kažu, bila kap koja je prelila čašu, zato najavljuju proteste iduće sjedmice ukoliko niko ne reaguje. Doći ćemo sutra, na to odgovaraju  iz Gradske uprave, a iz ministarstva prosvjete obećavaju dvije peći. Posjetu i rješenja roditelji jedva čekaju jer im je, kažu, dozlogrdilo.

“Ovdje u školi guši se dimom. Dođe kući smrdi kao da je bio u šupi. Ima pumpicu, doktor mu je prepisao da ne može bez toga”, rekla je Suzana Vidaković.

“Ukoliko se ne jave do ponedjeljka, eventualno utorka da dođu ovdje u školu da dobijemo neki odgovor mi prekidamo sa nastavom”, rekao je Željko Kondić.

Obećanja su se, pričaju roditelji, za dvije godine naslušali i previše. Sada traže konkretna riješenja. Svjestan je, kaže načelnik Odjeljenja za obrazovanje Dragan Banjac, da je ta škola u najlošijem stanju u cijeloj opštini.

“Ono što ćemo mi pokušati sada u vrlo kratkom periodu da intervetno djelujemo, da bar malo ublažimo situaciju da se nastava može nesmetano odvijati. Ja ću sutra biti dole u školu i već prekosutra razgovarati sa gradonačelnikom da zauzmemo stav po tom pitanju”, rekao je Dragan Banjac, načelnik Odjeljenja za obrazovanje, zdravstvo, sport i omladinu grada Banjaluke.

I u resornom ministarstvu obećavaju riješenje. Za sada stižu, dvije peći. Posjeti i pećima raduje se i direktor škole. Danas, kaže, nije uspio da bude uz roditelje, ali će sutra dočekati načelnika. Zajedno sa roditeljima nada se da će djeca ovu zimu provjesti u toplom.

(ATV)