Vijesti 22.03.2018.

Učenici elektrotehničke škole daruju krv

ČITANJE: 2 minute

U republičkom Zavodu za transfuzijsku medicinu u Banjaluci danas se završava proljećni dio akcije dobrovoljnog davanja krvi u kojoj učestvuju učenici četvrtih razreda banjalučkih srednjih škola, a do sada je prikupljeno 355 doza.

Specijalista transfuzijske medicine u Zavodu Božana Đukelić Selak rekla je Srni da je akcija počela 16. februara i da se odazvao veći broj banjalučkih srednjoškolaca.

“Međutim, neki učenici su odbijeni najčešće zbog akutnih zdravstvenih problema, a manji broj zbog hroničnih problema. Dešavalo se veoma često da se isti đaci koji su vraćeni u prvom odazivanju, nakon nekoliko dana sami jave i daruju krv”, navela je Selakova.

Ona je podsjetila da je proljećna akcija, koju su organizovali Crveni krst Banjaluka i Zavod za transfuzijsku medicinu Republike Srpske, počela sa učenicima banjalučke Gimnazije, te da završava danas sa učenicima Elektrotehničke škole.

Selakova je istakla da se iz godine u godinu znatno povećava broj srednjoškolaca koji se odazivaju akcijama dobrovoljnog prikupljanja krvi.

Prema njenim riječima zalihe krvi u Zavodu za transfuzijsku medicinu su na zadovoljavajućem nivou.

Saradnik za zdravstvenu djelatnost gradske organizacije Crvenog krsta Banjaluka Koviljka Vlaški kaže da se akcije dobrovoljnog davanja krvi srednjoškolaca organizuju dva puta tokom školske godine – u jesen i proljeće, te da se organizuju već duži niz godina.

Ona je napomenula da se srednjoškolci rado odazivaju akciji u velikom broju i pokazuju humanu stranu željom da pomognu.

Profesor ekologije i zaštite životne sredine u Elektrotehničkoj školi Bojana Malešević naglasila je da učenici ove škole sa zadovoljstvom učestvuju u akciji.

“Veliki broj naših učenika učestvuje u akciji, vidjećemo danas kakva će biti situacija, nadamo se da će veliki broj njih biti moći da da krv”, navela je Maleševićeva, koja vodi sekciju Crvenog krsta u ovoj školi.

Učenik četvrtog razreda Elektrotehničke škole Miloš Ančić rekao je da je darovao krv i da mu je drago da može pomoći ovoj akciji i ljudima kojima je ova dragocjena tečnost potrebna.

“Drago mi je što i ja mogu da pomognem ljudima kojima je krv neophodna”, kaže učenik četvrtog razreda u ovoj školi Srđan Radovanović.

On kaže da se veliki broj njegovih drugova odazvao ovoj akciji, te pozvao mlade da učestvuju u ovakvim akcijama, naglasivši da to nije teško i da “nečije malo nekome znači mnogo”.

(Srna)