Vijesti 10.03.2017.

Učenici i profesori Poljoprivredne škole ispekli zlatnu medalju

ČITANJE: 2 minute

Poljoprivredna škola nagrađena je “Velikom zlatnom medaljom” za kvalitet rada na 12. međunarodnom sajmu obrazovanja “Putokazi” u Novom Sadu, koji je održan od 6. do 8. marta.

Direktor ove obrazovne ustanove Edi Haneš je kazao da je zlatna medalja plod višegodišnjeg rada.

– Konkurencija je bila jaka, jer su se na sajmu predstavili predškolske ustanove, osnovne i srednje škole i univerziteti iz Srbije, Hrvatske, Crne Gore i drugih država i time naše priznanje dobija na težini. Duži niz godina srađujemo sa novosadskim sajmom u vezi sa kvalitetom proizvoda koje prave naši učenici na praksi. U prethodnim godinama osvajali smo zlatne, srebrne i bronzane medalje za te proizvode i oni su to prepoznali i dodijelili nam nagradu za sveukupan rad – rekao je Haneš i naglasio da je Poljoprivredna škola bila jedina srednja škola iz Banjaluke koja je učestvovala na sajmu.

Istakao je da ovakva priznanja imaju veliki značaj za jednu srednju školu.

– To je potvrda da vrijedimo, da kvalitetno radimo. Sigurno da nam, kao obrazovnoj instituciji, dižu rejting i ugled i veliki su podsticaj za rad učenicima i radnicima škole. Naša škola učestvuje u brojnim projektima i konkursima u državi i regionu, na koje je prethodno potrebno aplicirati, pa nam osvojene nagrade znače i u tom smislu – kazao je Haneš.

Poljoprivredna škola je osvajač brojnih medalja i priznanja u prethodnim godinama.

– Prije rata smo osvajali nagrade od grada. Jedna od značajnijih je i ona iz 2008. “Eureka Brisel”, za postojanost i kvalitet rada, koju smo dobili od Svjetskog salona pronalazaka, istraživanja i novih tehnologija, kao jedna od rijetki stručnih škola u Evropi – ističe Haneš.

Jedan od sljedećih projekata koje planiraju je otvaranje sirane u sklopu škole, koje je planirano u aprilu. Imaju 70 hektara zemlje, od toga deset hektara voćnjaka, 500 metara kvadratnih zaštićenog prostora, radionicu za preradu voća i povrća, kao i pekaru.

Među najstarijim školama

Edi Haneš ističe da je Poljoprivredna škola osnovana 1923. godine i da je jedna od najstarijih obrazovnih ustanova u BiH.

– Trenutno imamo 746 đaka i 31 odjeljenje. Smjerovi u školi su veterinarski, prehrambeni i poljoprivredni tehničar, cvjećari-vrtlari, mesari i pekari – rekao je Haneš.

(Glas)