Vijesti 21.03.2017.

Učenici još čekaju na osnivanje centra za talente

ČITANJE: 2 minute

Tijana Babić šestu godinu učestvuje na raznim takmičenjima iz matematike. Uveliko se spremila za regionalno, Balkanijadu i Srpsku matematičku olimpijadu, a već idućeg mjeseca predstavlja državu i na evropskom takmičenju. Ipak, od Resornog ministarstva, kaže, nema dovoljno podrške.

“Ministarstvo za obrazovanje i prosvjetu ima svoj plan takmičenja, ali taj plan takmičenja je od prije deset godina. Ne žele da priznaju neka takmičenja, npr. ovo Žensko evropsko”, rekla je učenica banjalučke Gimnazije Tijana Babić.

Do sada se borila sama, ali joj je sada, kaže, potrebna pomoć. Za početak je ima od svoje profesorke.

“U sklopu redovne nastave, mi imamo vrlo malo prostora za rad sa nadarenom djecom i talentovanom djecom, jer su nam odjeljenja mnogobrojna. Osnivanje ili bilo koja pomoć stručna bi bila izuzetno, izuzetno poželjna i dobra. Ne samo pomoć u smislu prenošenja znanja, upućivanja, nego i materijalna pomoć”, rekla je profesorka matematike u banjalučkoj Gimnaziji Branka Fadžan.

A formiranje Centra za talente u Republici Srpskoj predviđeno je još prije sedam godina. Tada je usvojen Zakon o školovanju i stipendiranju mladih talenata, ali je ostao mrtvo slovo na papiru. U Republičkom pedagoškom zavodu kažu da su uradili koliko su mogli.

“Republički pedagoški zavod je prošle godine, znači tačno prije godinu dana, organizovao seminare za sve direktore, pedagoge osnovnih i srednjih škola gdje je osnovna tema bila prepoznavanje talentovanih učenika, rad sa talentovanim učenicima i identifikacija talentovanih učenika. Odlazak na republičko takmičenje, na međunarodno takmičenje, sa učenicima mora se raditi mnogo više”, rekao je direktor Pedagoškog zavoda RS Predrag Damjanović.

Na sve to, iz Ministarstva prosvjete i kulture u pisanom odgovoru ponovo obećavaju formiranje Centra za mlade talente. Za njega su, tvrde, obezbijedili i prostor, a pokušavaju da nađu i sresdstva. Za sada se opštinska i regionalna takmičenja finansiraju iz opštinskih i lokalnih zajednica, dok se za republička i međunarodna može računati na pare iz budžeta.

(atv)