Biznis 06.04.2016.

Učenici tehničke škole napravili Teslin brod i još inovacija

ČITANJE: 3 minute
tesla inovacije banjaluka tehnicka skola
Učenici Tehničke škole, smjer mašinski tehničar, ovih dana imaju pune ruke posla jer rade na završnim fazama inovacija kako bi se predstavili na takmičenju “Inost mladih 2016”, koji će biti posvećen 160. godišnjici od rođenja Nikole Tesle.

Za potrebe “Inosta mladih”, a koji će biti održan  19. do 21. aprila u Banjaluci,  Siniša Vujanić i Nikica Kovačević, učenici trećeg razreda, napravili su Teslin brod, dok Nebojša Suvajčević i Slobodan Kojić rade na poboljšanoj verziji  hologramske  projekcije.

-Radimo na manjoj verziji Teslinog broda kojeg  je  Nikola Tesla napravio na principu bežičnog upravljanja.  Brodom će se  upravljati daljinskim putem. Njegov sistem upravljanja biće identičan Teslinom, dok će njegova unutrašnjost biti nešto drugačija- kažu mladi inovatori.

Teslin brod biće  dug 50 cm, a zadatak učenika bio je da naprave mehanizam  pomoću kojeg će se brod pokretati, dok je  Mašinski fakultet pomogao u izlivanju  kalupa broda i izrade  3D štampe.

Ovi učenici rade i na vazdušnoj čigri koja radi na anitigravitacionom polju, a moći će se okretati u vazduhu ne dodirujući tlo.  Teslin brod za vrijeme trajanja “Inosta mladih” biće izložen  na fontani u parku “Petar Kočić”.

Nebojša i Slobodan rade na poboljšanoj verziji  hologramske  projekcije, a sa ovim projektom bili su učesnici  i na manifestaciji “Noć istraživača”. Kako kažu, u ovom poslu im je  najteža bila konstrukcija četvorostrane piramide jer je trebalo izračunati da sve strane budu pod jednakim uglovima. I tu nije kraj inovacijama.

Po ugledu na jednu od najpopularnijih  video-igrica na svijetu “Worgaming”  Stojan Jež i Ognjen Dević, učenici četvrtog razreda, i Perica Kovačević i Jovana Milanović, učenici  trećeg razreda, ujedinili su se i rade na  izradi dva modela  tenka SU 100 Worgaming koja se mogu vidjeti u pomenutoj video-igrici.

Tenkovi će imati makete kao i 3D modele.

-Naš tim bavi se izradom dva tenka od metala, ali i  3D modela tenkova. Tenkovi će biti dugi 30 cm, neće se moći pokretati, zasad će biti maketa. U daljem periodu imamo namjere raditi na poboljšanjima  kao i pronalasku  mehanizma za pokretanje- istakli su ovi učenici.

Da podsjetimo, učenici Tehničke škole do sada su napravili  kamionski simulator, avionski simulator, a Željko Mihajlović, Stojan Jež i Dejan Davidović trenutno rade na izradi helikopterskog simulatora, koji bi trebalo da bude gotov ove godine.

Dodaju da je ovaj projekat podržao Milorad Dodik, predsjednik RS, i  Boban Kusturić, direktor Helikopterskog  servisa RS.

-Zadovoljan sam odzivom učenika, koji su spremni na saradnju svih ovih godina. Iza sebe imamo mnogo učešća i patenata. Od 1.600 učenika, koliko broji Tehnička škola, uvijek se nađe i veliki broj zainteresovanih učenika koji žele da rade na projektima- kazao je Rinaldo Kastanja,  mentor.

On je napomenuo i to da  je mašinski tehničar zanimanje koje je dosta traženo.

(Nezavisne novine)

Oznake: Milorad Dodik