Vijesti 18.11.2016.

Učenicima podijeljena rješenja o stipendijama

ČITANJE: 2 minute

Završena je podjela rješenja o dodjeli stipendija Grada Banjaluka učenicima srednjih škola. Ukupno je dodijeljeno 1.249 rješenja, i to za stipendije za uspjeh u školi – 639, za stipendije za deficitarna zanimanja – 57 i za stipendije prema socijalnom statusu – 553.

Ukupno za učeničke stipendije Grad će na mjesečnom nivou izdvajati ukupno 104.448 KM, a planirano je da isplata učeničkih stipendija počne u decembru ove godine.

Inače, stipendija za deficitarna zanimanja iznosi mjesečno 160 KM, a po ostalim osnovama iznosi 80 KM.

– Obišli smo svih 17 srednjih škola na području grada Banje Luke, te učenicima u njihovim školama uručili rješenja. U saradnji sa upravom škole, svi učenici koji su ostvarili pravo na stipendiju, obaviješteni su o vremenu preuzimanja rješenja. Veliki broj stipendista je potvrdio da će stipendije stići u prave ruke. Uredno su došli u zakazano vrijeme da preuzmu svoja rješenja, da se kratko druže sa predstavnicima Gradske uprave i uspostave neposredan kontakt – kazala je načelnik Odjeljenja za društvene djelatnosti, Ljubinka Dragojević.

Odjeljenje je ovakav način uručivanja rješenja iniciralo i počelo primjenjivati prije dvije godine.

– Isti se pokazao opravdanim iz više razloga. Za kraći vremenski period se izvrši uručivanje rješenja, učenici ne odlaze sa nastave, ne stvara se gužva u prostorijama Gradske uprave, a najveći učinak jeste približavanje lokalne zajednici mladim ljudima, učenicima srednjih škola – naglasila je Dragojević.

stipendije_rjesenja

Prema njenim riječima, predstavnike Grada posebno je obradovalo kada su juče, završni dan podjele rješenja, došli u Elektrotehničku školu „Nikola Tesla“, u kojoj je obilježen 17. novembar Međunarodni dan srednjoškolaca.

– Učenici su preuzeli sve upravne funkcije u školi, na jedan dan su postali pedagozi, direktori i drugi. Veoma dobro su odradili povjerene zadatke, uredno su pripremili učenike za preuzimanje rješenja i sve smo veoma brzo završili. I zato im upućujemo čestitke na organizaciji – zaključila je Dragojević.

O konkursu za studentske stipendije

Govoreći o konkursu za dodjelu stipendija Grada Banjaluka studentima, koji je završen 11. novembra, Ljubinka Dragojević je kazala da je pristiglo 489 zahtjeva i da će od sljedeće sedmice početi njihova obrada. Od ukupnog broja, 120 zahtjeva je po osnovu uspjeha, 40 za deficitarna zanimanja i 329 prema socijalnom statusu.

Inače, studentska stipendija na osnovu uspjeha u školi i prema socijalnom statusu iznosi 130 KM, a stipendija za deficitarna zanimanja je 250 KM.

Prošlu školsku godinu, Grad je stipendirao 1.166 učenika i 361 studenta.