Magazin 22.11.2016.

Učeničke predstave posvećene Petru Kočiću

ČITANJE: 1 minuta

Započela je realizacija projekta „Petar Kočić na školskoj pozornici“, u organizaciji Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva „Prosvjeta“, Gradski odbor Banjaluka.

U okviru ovog projekta do kraja novembra, biće izvedene pozorišne predstave dramskih sekcija osnovnih i srednjih škola, prijavljenih na konkurs koji je „Prosvjeta“ raspisala u saradnji sa Republičkim pedagoškim zavodom Republike Srpske.

– Na konkurs za izbor najbolje pozorišne predstave pod nazivom „Petar Kočić na školskoj pozornici“ prijavio se veliki broj škola iz našeg grada, ali i škole iz Imljana, Mrkonjić Grada i Zvornika. Do kraja novembra dramske sekcije svih prijavljenih škola prikazaće predstave posvećene Petru Kočiću za svoje đake i nastavnike. Stručna komisija „Prosvjete“ će ih ocjenjivati i najbolja predstava, i među osnovcima i među srednjoškolcima, dobiće priliku za nastup u Narodnom pozorištu Republike Srpske 15. decembra 2016. godine. Tada će biti dodijeljene nagrade i okončan ovaj projekat – saopšteno je iz SPKD „Prosvjeta“.

Kako su istakli, cilj projekta je čuvanje od zaborava svega onog što je u svom patriotskom pregalaštvu i književnom izrazu ostavio Petar Kočić.

– Ovim projektom želimo približiti njegovo stvaralaštvo mladim ljudima i na dostojan način obilježiti 100 godina od njegovog upokojenja – navedeno je u saopštenju.

Grad Banjaluka finansijski je podržao ovaj projekat.