Vijesti 11.03.2016.

Učesnici na stranim ratištima su opasnost za bezbjednost

ČITANJE: 2 minute
lukac
Državljani BiH, ali i drugih zemalja, koji odlaze na strana ratišta predstavljaju veliku opasnost za bezbjednost ne samo jedne zemlje, već i šire, zbog čega je to posebno polje interesovanja policija, saglasili su ministar unutrašnjih poslova /MUP/ Republike Srpske Dragan Lukač i šef Odjeljenja za međunarodnu saradnju Kancelarije za bezbjednost i borbu protiv terorizma MUP-a Velike Britanije i Sjeverne Irske Ananda Guha.

Razmjena informacija i operativna saradnja policija ključne su u borbi protiv terorizma, zaključeno je na sastanku Lukača sa predstavnicima MUP-a i Ministarstva inostranih poslova Velike Britanije i Sjeverne Irske.

Direktor Direktorata za Evropu Lindzi Eplbi i šef Odjeljenja za zapadni Balkan i proširenje u Ministarstvu inostranih poslova Fiona Mekvilham izrazili su zahvalnost na otvorenosti MUP-a Srpske i pohvalili unapređenje saradnje sa drugim policijskim agencijama u BiH, saopšteno je iz MUP-a Srpske.

Predstavnici dva ministarstva Velike Britanije i Sjeverne Irske istakli su da su policijski službenici Srpske spremni da se uspješno bore i sa najsloženijim oblicima kompjuterskog kriminala, bez obzira na ograničene resurse, što je potvrđeno kroz akcije koje je Odjeljenje za sprečavanje visokotehnološkog kriminaliteta MUP-a Srpske realizovalo u proteklom periodu sa Nacionalnom agencijom za borbu potiv kriminaliteta /NCA/ i Metropoliten policijom.

Rukovodilac u Nacionalnoj jedinici za borbu protiv kompjuterskog kriminaliteta NCA Ben Rasel rekao je da ova agencija ima odličnu saradnju sa Odjeljenjem za sprečavanje visokotehnološkog kriminaliteta MUP-a Republike Srpske, te da kontinuirano rade na unapređenju te saradnje, ne samo kroz operativne akcije, razmjenu informacija, već i obuke, razvijanje posebnih softvera i slično.

Tokom četverodnevne posjete Londonu Lukač je obišao i Sajam bezbjednosti i rad policije, koji je okupio predstavnike policije i vojske iz cijelog svijeta, a koji su zaduženi za bezbjednost, civilnu zaštitu i nacionalnu bezbjednost. Na sajamu su prikazani vodeći svjetski proizvodi i usluge koje se odnose na bezbjednost.

(Agencije)

Oznake: Dragan Lukač