Sport 08.10.2015.

Učesnici treće rafting regate srećno doveslali do Beograda

ČITANJE: 1 minuta
beograd
Učesnici Treće rafting regate Banjaluka – Beograd, duge 505 kilometara, stigli su danas u glavni grad Srbije nakon 17 dana plovidbe.

Svečani doček učesnika veslačke regate priređen je na ušću Save u Dunav, u međunarodnom pristaništu Luka “Beograd”, a učesnike su dočekali gradonačelnik Banjaluke Slobodan Gavranović i zamjenik gradonačelnika Beograda Andreja Mladenović, te predsjednik Skupštine opštine Šamac Predrag Marinković.

Dočeku raftera koji su, veslajući Vrbasom i Savom, prošli kroz niz opština u Republici Srpskoj i Srbiji, prisustvovali su i direktori turističkih organizacija Banjaluke Ostoja Barašin i Beograda Miodrag Popović.

Regatu je predvodio predsjednik Rafting saveza Republike Srpske Aleksandar Pastir koji je rekao da je iz Banjaluke krenulo devet čamaca, jer su u jednom dijelu učestvovali i pripadnici oružanih snaga, a u Beograd je stiglo pet, među kojima i čamac novoosnovanog Rafting kluba “Ušće” iz Šamca.

On je ocijenio da je ovogodišnja regata ispunila ciljeve, a to je povezivanje opština, institucija i klubova, te najavio da će se sljedeće godine regati priključiti i rafting klubovi iz Slovenije i Hrvatske, kao i nautičari, pa će manifestacija biti masovnija.

– Ovo smo iskoristili i kao pripremu naših spasilaca, provjeru njihovih sposobnosti. Veslanje 10 do 12 sati dnevno podrazumijeva i fizičku iscrljenost ljudi, a tu su i spavanje pod vedrim nebom, teški vremenski uslovi. Zato su rafteri jedni od najboljih spasilaca što su dokazali i u prošlogodišnjim poplavama- rekao je Pastir.

Regata je iz Banjaluke krenula 22. septembra, a učesnici su, ploveći Vrbasom i Savom, prošli kroz Laktaše, Srbac, Brod, Šamac, Orašje, Brčko, Bijeljinu, Sremsku Mitrovicu, Šabac i Obrenovac.

(Agencije)