UČESTALE KONTROLE U JAVNOM PREVOZU Među učenicima pronađene lažne mjesečne karte

Sa početkom školske godine, u pojedinim gradskim autobusima u Banjaluci uočena je masovna pojava falsifikovanih mjesečnih karata, koje su mahom koristili maloljetni putnici.

Sami putnici pričaju kako su primjetili da se u posljednje vrijeme nešto čudno dešava, jer su pojačane kontrole u autobusima i traže se na uvid mjesečne karte.

U preduzeću „Rale turs“ za Srpskainfo su potvrdili da su njihovi vozači i služba kontrole uočili 20-ak lažnih karata među putnicima, i sve to na liniji Banjaluka – Dragočaj.

– U pitanju je čista fotokopija, crno-bijela, bez zaštite, bez ičega. Kada smo zatražili da se mjesečne karte vade iz novčanika i pokažu, to se onda lako primjeti. Sve to otkriveno je prije dvadesetak dana; na nekim mjesečnim kartama ima pet, šest falsifikata, na nekim deset, a negdje jedna, dvije – pojašnjava direktor Dragomir Railić.

Kako kaže, u 90 odsto slučajeva riječ je o srednjoškolcima, a ostatak je među radnicima. Napominje i da su sve prijavili policiji, koja je dalje preuzela slučaj.

– Policija nam je rekla da je to jedna osoba radila, pošto je isti sistem svuda – navodi Railić.

Podsjeća da su putnici obavezni da prilikom ulaska u autobus pokažu vozaču važeću kartu za mjesec u kojem se prevoze, ali da građani nemaju tu naviku.

– Gdje god uđete u javni prevoz, ako imate mjesečnu kartu, morate je pokazati jer vidite da ima zloupotreba – zaključuje on.

Lažne karte otkrivene su i među putnicima u „Autoprevozovim“ autobusima.

–  Sve smo otkrili početkom školske godine i najviše je upravo đačkih falsifikovanih karata. Upozorili smo vozače i druge prevoznike, i prijavili policiiji da se radi o falsifikatu, jer je to krivično djelo. Naši vozači su dobili instrukcije da koju god takvu kartu uoče, odmah je oduzmu, identifikuju lice i prijave policiji o kome se radi – precizira direktor Dejan Mijić.

S obzirom da su se na ovaj način najviše prevozili srednjoškolci, Mijić apeluje na djecu i njihove roditelje da pripaze i ne rade više ovakve stvari.

– Roditelji moraju znati da će odgovarati za postupke svoje djece dok su ona maljoletna – upozorava Mijić.

Jednokratna karta za javni prevoz košta 1,80 KM, mjesečna karta za studente i đake na grupi linija 30 KM, dok se cijena prigradskih karata kreće od 30 do 87 KM, zavisno od kilometraže.

U Banjaluci besplatan prevoz imaju roditelji poginulih boraca i slijepa lica s pratiocem. Popust u visini cijene mjesečne penzionerske karte na jednoj grupi linija imaju djeca poginulih boraca koja pohađaju srednju školu i fakultet, supruge poginulih boraca koje nisu penzioneri i invalidi I i II kategorije.

Osumnjičeni

U Policijskoj upravi Banjaluka potvrdili su da je nadležnoj stanici 10. septembra prijavljeno falsifikovanje putnih mjesečnih karti, na štetu javnog prevoza iz Banjaluke, te da je do sada ispitano jedno osumnjičeno lice.

– O navedenim saznanjima upoznat je dežurni tužilac Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka. Policijski službenici nastavljaju sa preduzimanjem potrebnih mjera i radnji s ciljem utvrđivanja svih okolnosti zaprimljene prijave i rasvjetljavanja krivičnog djela, te eventualne povezanosti drugih lica u vezi s tim, o čemu će se dostaviti izvještaj nadležnom tužilaštvu – odgovorili su iz PU Banjaluka.

Nagrada 10 KM

Vozači u javnom prevozu sa kojima smo razgovarali tvrde da su im poslodavci sugerisali da obrate pažnju na mjesečne karte, a onaj ko među putnicima pronađe lažnu kartu dobiće kao nagradu 10 maraka.

– Ne pada mi na pamet da lovim djecu. Toga je i ranije bilo, samo se sada digla veća halabuka. Kako sam čuo, policija je već našla srednjoškolca koji je štancao te karte – kaže vozač čije ime je poznato redakciji.

(Srpskainfo)

ŠERANIĆ: Utvrditi ko zaista traži posao, a ko je na birou zbog osiguranja

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić izjavio je da se suština inicijative poslovne zajednice u Srpskoj o izmjeni Zakona o zdravstvenom osiguranju da se utvrdi ko putem biroa zaista traži posao, a ko je prijavljen samo zbog ostvarivanja prava na zdravstveno osiguranje.

DODIK: Ne smijemo dozvoliti da granica na Drini bude i NATO granica

Srpski član Predsjedništva BiH, Milorad Dodik, prisustvovao je danas vojnoj vježbi “Sloboda 2019” u Srbiji, nakon čega će razgovarati sa premijerom Ruske Federacije, Dmitrijem Medvedevim. Nakon vojne vježbe Dodik poručuje da je prikazana organizovanost, opremljenost i odlučnost Vojske Srbije, što prije samo 10 godina nije bilo moguće. “Po ovom prikazu se vidi da je vojska

KOMENTAR: PDP-ova politika jeftinih fraza

Zamislite samo koliko je SDS postao nebitna, marginalana politička opcija kada je PDP Mladena Ivanića, sa svojih šest ili sedam odsto podrške, suvereno stao na čelo opozicionog bloka u Republici Srpskoj.