UČESTALE KONTROLE U JAVNOM PREVOZU Među učenicima pronađene lažne mjesečne karte

Sa početkom školske godine, u pojedinim gradskim autobusima u Banjaluci uočena je masovna pojava falsifikovanih mjesečnih karata, koje su mahom koristili maloljetni putnici.

Sami putnici pričaju kako su primjetili da se u posljednje vrijeme nešto čudno dešava, jer su pojačane kontrole u autobusima i traže se na uvid mjesečne karte.

U preduzeću „Rale turs“ za Srpskainfo su potvrdili da su njihovi vozači i služba kontrole uočili 20-ak lažnih karata među putnicima, i sve to na liniji Banjaluka – Dragočaj.

– U pitanju je čista fotokopija, crno-bijela, bez zaštite, bez ičega. Kada smo zatražili da se mjesečne karte vade iz novčanika i pokažu, to se onda lako primjeti. Sve to otkriveno je prije dvadesetak dana; na nekim mjesečnim kartama ima pet, šest falsifikata, na nekim deset, a negdje jedna, dvije – pojašnjava direktor Dragomir Railić.

Kako kaže, u 90 odsto slučajeva riječ je o srednjoškolcima, a ostatak je među radnicima. Napominje i da su sve prijavili policiji, koja je dalje preuzela slučaj.

– Policija nam je rekla da je to jedna osoba radila, pošto je isti sistem svuda – navodi Railić.

Podsjeća da su putnici obavezni da prilikom ulaska u autobus pokažu vozaču važeću kartu za mjesec u kojem se prevoze, ali da građani nemaju tu naviku.

– Gdje god uđete u javni prevoz, ako imate mjesečnu kartu, morate je pokazati jer vidite da ima zloupotreba – zaključuje on.

Lažne karte otkrivene su i među putnicima u „Autoprevozovim“ autobusima.

–  Sve smo otkrili početkom školske godine i najviše je upravo đačkih falsifikovanih karata. Upozorili smo vozače i druge prevoznike, i prijavili policiiji da se radi o falsifikatu, jer je to krivično djelo. Naši vozači su dobili instrukcije da koju god takvu kartu uoče, odmah je oduzmu, identifikuju lice i prijave policiji o kome se radi – precizira direktor Dejan Mijić.

S obzirom da su se na ovaj način najviše prevozili srednjoškolci, Mijić apeluje na djecu i njihove roditelje da pripaze i ne rade više ovakve stvari.

– Roditelji moraju znati da će odgovarati za postupke svoje djece dok su ona maljoletna – upozorava Mijić.

Jednokratna karta za javni prevoz košta 1,80 KM, mjesečna karta za studente i đake na grupi linija 30 KM, dok se cijena prigradskih karata kreće od 30 do 87 KM, zavisno od kilometraže.

U Banjaluci besplatan prevoz imaju roditelji poginulih boraca i slijepa lica s pratiocem. Popust u visini cijene mjesečne penzionerske karte na jednoj grupi linija imaju djeca poginulih boraca koja pohađaju srednju školu i fakultet, supruge poginulih boraca koje nisu penzioneri i invalidi I i II kategorije.

Osumnjičeni

U Policijskoj upravi Banjaluka potvrdili su da je nadležnoj stanici 10. septembra prijavljeno falsifikovanje putnih mjesečnih karti, na štetu javnog prevoza iz Banjaluke, te da je do sada ispitano jedno osumnjičeno lice.

– O navedenim saznanjima upoznat je dežurni tužilac Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka. Policijski službenici nastavljaju sa preduzimanjem potrebnih mjera i radnji s ciljem utvrđivanja svih okolnosti zaprimljene prijave i rasvjetljavanja krivičnog djela, te eventualne povezanosti drugih lica u vezi s tim, o čemu će se dostaviti izvještaj nadležnom tužilaštvu – odgovorili su iz PU Banjaluka.

Nagrada 10 KM

Vozači u javnom prevozu sa kojima smo razgovarali tvrde da su im poslodavci sugerisali da obrate pažnju na mjesečne karte, a onaj ko među putnicima pronađe lažnu kartu dobiće kao nagradu 10 maraka.

– Ne pada mi na pamet da lovim djecu. Toga je i ranije bilo, samo se sada digla veća halabuka. Kako sam čuo, policija je već našla srednjoškolca koji je štancao te karte – kaže vozač čije ime je poznato redakciji.

(Srpskainfo)

ĐOKOVIĆ SA 44,6 MILIONA NA 23. MJESTU: Federer najplaćeniji sportista na svijetu

Švajcarski teniser Rodžer Federer najplaćeniji je sportista na svijetu sa zaradom od 106,3 miliona dolara u posljednjih godinu dana, od čega je čak 100 miliona od sponzorskih ugovora, objavio je magazin „Forbs“. Na drugom mjestu je fudbaler Kristijano Ronaldo sa 105 miliona, a na trećem fudbaler Lionel Mesi sa 104. Prvi reket svijeta Novak Đoković

FBiH: Nošenje maski na otvorenom javnom prostoru od sutra nije obavezno

Naredbom Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva, koja stupa na snagu sutra, nošenje maski na otvorenom javnom prostoru nije obavezno, ukoliko je moguće držati razmak od dva metra, dok je nošenje zaštitnih maski u zatvorenom javnom prostoru obavezno.  Uz nošenje maske, pridržavanje fizičke distance, učestalo pranje i dezinfekciju ruku, dezinfekciju površina i predmeta koji se često

RESPIRATORI OSTAJU NA AERODROMU: „Srebrena malina“ još uvijek nije uplatila PDV

Firma “Srebrena malina” nije platila PDV za respiratore, koji su u Federaciju BiH (FBiH) stigli iz Kine, rekao je portparol Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH Ratko Kovačević.  Kovačević je naveo da “Srebrena malina” trenutno duguje UIO PDV za april u iznosu nešto većem od 472.000 KM. – Ukoliko se uplata izvrši danas, biće proknjižena

BEZ IZOLACIJE I TESTIRANJA: Na graničnom prelazu Kostajnica zabilježeni prvi prelasci građana iz Hrvatske

Prvi prelasci građana iz Hrvatske zabilježeni su na graničnom prelazu Kostajnica, bez mjera izolacije ili testiranja na virus korona, rekao je portparol opštine Aleksandar Pašić.  Pašić je istakao da je otvaranje granice od velikog privrednog značaja za opštinu Kostajnica, odnosno za poslovne subjekte koji imaju prijavljenu djelatnost na području ove pogranične lokalne zajednice. Prema njegovim

PROTESTI U SARAJEVU: Više hiljada građana izrazilo nezadovoljstvo radom aktuelne vlasti

Više hiljada ljudi danas se okupilo u Sarajevu, a oni traže da se opozicija ujedini i da konačno dođe do promjena na političkom, ekonomskom i socikalnom planu. Novinar “Nezavisnih” javlja da su građani u protesnu šetnju izašli jer su nezadovoljni radom aktuelne vlasti, odgađanjem izbora i zbog korupocije. Protesna šetnja krenula je od Sebilja na