Vijesti 06.09.2016.

Učestali razvodi u Banjaluci: Brzo u brak, još brže iz braka

ČITANJE: 2 minute

Nasilje, narkomanija, kocka i alkoholizam, sve češći su uzroci za razvod mladih bračnih parova s malom djecom.

U Banjaluci pukne skoro svaki drugi brak, a vodeći uzroci razvoda već godinama su razlike u stavovima, gubitak emocija, preljuba i finansijski problemi, ali nasilje i poroci ozbiljno prijete da izbiju na čelo ove crne liste.

U osam mjeseci ove godine u gradu je sklopljeno 400 brakova, dok je 170 parova Centru za socijalni rad podnijelo zahtjev za mirenje, ali su oni koje socijalni radnici uspijevaju pomiriti prava rijetkost. Iz banjalučkog Centra kažu da se rastaju najčešće mladi bračni parovi, sa djecom u dobi do pet godina.

– Djeca su često žrtve i instrumnenti manipulacije roditelja u procesu razvoda. S obzirom na to da se kao razlozi za razvod u posljednje vrijeme sve češće navode nasilje u porodici, kao i problemi s alkoholom, drogom i kockanjem, djeca su u izuzetno teškoj situaciji – kaže Neda Dragić, psiholog u Centru.

Socijalni radnici dodaju da i iskustva i mišljenja suda potvrđuju da su djeca najveće žrtve razvoda.

– Djeca doživljavaju traumu, posebno ako roditelji grubo zloupotrebljavaju roditeljsko pravo, ne poštujući potrebe djece i ne dozvoljavaju da dijete viđa roditelja s kojim ne živi – objašnjava socijalna radnica Ljubica Dorontić.

Zbog svega ovog, upozoravaju stručnjaci, mališani pate. Regresivno ponašanje, depresija, psihoza, agresivni ispadi, nesigurnost u socijalnim kontaktima i gubitak samopouzdanja, rizici su kojima su izložena djeca nakon traumatičnog razvoda.

Psiholog Dragana Marinković objašnjava da je uzrok kratkog trajanja braka i nespremnosti na odgoj djece to što mladi često ulaze u brak olako i bez razmišljanja.

– Ljudi su zaboravili kako se funkcioniše u paru i porodici, svako želi da bude samostalan i ne obraća pažnju na drugu osobu. Mladi uđu u brak bez dovoljno iskustva i spremnosti da se nose sa obavezama – kaže Maleševićeva.

Djeca češće ostaju majkama

Nakon razvoda djeca se, prema statistikama, češće povjeravaju majci.

Razlog za to je što se najviše razvoda dešava u periodu kada dijete ima manje od 6 godina i kada je najviše povezano s majkom.

Troškovi

Taksa za jedno ročište je 234 KM, a izlazak advokata na sud od 500 do 1.000 KM, tako da u najboljem slučaju sporazumni razvod, bez rasprave o imovini i djeci, košta minimum 1.000 KM.

(EuroBlic)