Magazin 25.10.2015.

Učestalo mokrenje je znak bakterijske infekcije

ČITANJE: 3 minute
upala
Kod muškaraca su u ovo doba godine izraženi problemi sa upalama bešike i prostate. Kao prateći simptomi javljaju se povišena tjelesna temperatura, slabinski bol, drhtavica, a analize otkrivaju i prisustvo velikog broja leukocita u urinu.

Procjenjuje se da na 30 žena, samo jedan muškarac ima problem sa urogenitalnim infekcijama, koje su naročito česte u ovom periodu godine. Osim anatomskih karakteristika, pripadnike jačeg pola štite i dodatni mehanizmi koji postoje u organizmu. Naime, prostatične žlezde stvaraju sekret koji usporava bakterijski rast, a imuni odgovor sprečava infekciju.

Nekada, međutim, ovi zaštitni mehanizmi nisu dovoljni da spriječe razvoj infekcije. Najčešće se to dešava kada postoji neki poremećaj u normalnom protoku urina, što mogu da izazovu kamen mokraćnog sistema, nepravilna funkcija mokraćne bešike, uvećana prostata, suženje mokraćen cijevi i slično.

– Pacijenti često imaju i druge bolesti, kao što je recimo dijabetes, i oni su skloniji infekcijama zbog promjena u imunom sistemu – kaže major dr Aleksandar Spasić, urolog Vojnomedicinske akademije. – Učestala promjena seksualnih partnera povećava rizik za nastanak upale.

Urogenitalna infekcija može da bude asimptomatska, bez karakterističnih tegoba, a nekada simptomi i znaci mogu da budu vrlo nespecifični, recimo pojava nekontrolisanog mokrenja – inkontinencija. Kod upale bubrežne karlice i tkiva javljaju se povišena telesna temperatura, slabinski bol, drhtavica, učestalo mokrenje, a analize otkrivaju i prisutvo velikog broja leukocita u urinu. Na upalu mokraćne bešike treba posumnjati ako se javi učestalo mokrenje malih količana urina, povremeno sa prisustvom krvi, hitnim nagonima i bolom nakon završetka mokrenja.

– Najčešća infekcija je akutni prostatitis – objašnjava dr Spasić. – Kod mlađih pacijenta uglavnom je uzročnik neka od atipičnih bakterija kao što su hlamidija, mikoplazma, ureaplazma, a u srednjim godinama, kada počinju tegobe sa donjem urinarnim traktom, neka crijevna bakterija – ešerihija, proteus, klebsijela, enterobakter. Na pregledu prostata je topla i izrazito bolna, sa pojavom iscjetka iz mokraćne cevi. Antibiotska terapija mora duže da se uzima, a potrebne su i češće kontrole urologa.

Kod mlađih, seksualno aktivnih muškaraca, česte su upale mokraćne cijevi koje izazivaju pomenute atipične bakterije. Mnogi nemaju tegobe, a ponekad se javlja samo sekret iz mokraćne cevi, od bistre do guste bijele ili žute tečnosti. U nekim slučajevima pacijenti se žale na pečenje, svrab ili bolove. Neophodno je liječenje oba partnera.

– Upala pasjemenika i testisa vezana je za životnu dob i moguće uzročnike, a terapija je prilagođena najčešćim, pretpostavljenim ili izolovanim uzročnicima iz urinokulture i spermokulture – ukazuje dr Spasić. – Dijagnoza urogenitalnih infekcija se postavlja nakon pregleda, analize urina i urinokulture i ultrazvuka. Kod komplikovanih infekcija rade se i neke sofisticiranije radiološke metode, kao što je dubinsko snimanje bubrega ili kompjuterizovana tomogorafija. Uretrocistoskopija je endoskopska dijagnostička metoda koja nam pomaže da analiziramo strukture donjeg urinarnog trakta.

Za brže ispiranje mokraćnih puteva od uzročnika infekcije savjetuje se povećani unos tečnosti, najbolje topli čajevi. Vitamin C može da uspori razmnožavanje pojedinih bakterija zakišeljavanjem urina. Tegobe mogu da se ublaže toplim oblozima i uzimanjem lijekova protiv bolova.

– Antibiotska terapija može da se propiše i prije izolovanja uzročnika, najčešće preparati iz grupe fluorohinolona, aminoglikozida, cefalosporina – naglašava dr Spasić. – Doze i dužina primjene su preporučeni od strane međunarodnih vodiča i iskustva urologa.

(B92)