Politika 02.12.2015.

Udarna grupa za borbu protiv terorizma u BiH

ČITANJE: 2 minute
dragan mektic
Udarna grupa za borbu protiv terorizma dogovorila je danas na sastanku u Sarajevu da u narednih 10 do 15 dana bude formirana operativna grupa za borbu protiv terorizma, izjavio je ministar bezbjednosti u Savjetu ministara BiH Dragan Mektić.

– Operativna grupa biće servis svim tužilaštvima u BiH gdje se procesuira određeni krivični predmet iz oblasti terorizma- rekao je Mektić novinarima nakon sastanka, navodeći da je potrebno stvoriti određene baze podataka i sve aktivnosti proširiti i na lokalni nivo.

Prema njegovim riječima, postoji opredjeljenje da sve bezbjednosne agencije u BiH djeluju kao jedno tijelo u borbi protiv terorizma.

– Uskoro ćemo doći do tog mehanizma, a povjerenje i opredjeljenje su ključni- istakao je on.

Mektić je dodao da su u Tužilaštvu BiH potrebne brze istrage, te da pojedinci u Visokom sudskom i tužilačkom savjetu (VSTS) BiH prave određene opstrukcije u smislu imenovanja tužilaca tamo gdje je konkurs završen.

– Neki Nezirević ili Suljagić opstruišu imenovanja. Nema cijenu borba protiv terorizma, a borba ne treba da se koristi u političke ciljeve. Pozivam VSTS da u najkraćem roku imenuje određeni broj tužilaca i da se upustimo u 60 predmeta koji se trenutno obrađuju u Tužilaštvu BiH- dodao je on.

Mektić smatra da kroz zakonski okvir treba doći do fleksibilnijih i širih ovlaštenja policije i Tužilaštva BiH.

Govoreći o istrazi u vezi sa terorističkim napadom u Rajlovcu kada su ubijena dva pripadnika Oružanih snaga BiH, Mektić je rekao da se došlo do vrlo interesantnih detalja, ali da zbog interesa istrage ne može više reći i naveo da se istraga može proširiti i van BiH.

Portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić rekao je da se očekuje imenovanje novih osam tužilaca u Odjeljenju za borbu protiv terorizam.

– U proteklom periodu podignute su optužnice protiv 20-ak lica za odlazak na strana ratišta, vodi se istraga protiv još najmanje 20 lica u vezi sa terorističkim aktivnostima u Siriji, kao i protiv 40 lica zbog povezanosti sa terorističkim aktivnostima uopšte- naveo je on.

Grubešić je dodao da samo jedan tužilac u punom kapacitetu radi na predmetima terorizma.

– Nedostaci kapaciteta mogu dovesti u pitanje borbu protiv terorizma- naglasio je Grubešić, dodajući da će Udarna grupa za borbu protiv terorizma biti uskoro pretvorena u koordinaciono tijelo.

(Agencije)