Vijesti 07.12.2022.

“Udomi ljubav”: U ovoj godini više od 70 pasa iz azila pronašlo svoje vlasnike i novi dom

ČITANJE: 2 minute

Akcija udomljavanja pasa iz azila pod nazivom „Udomi ljubav“, koju realizuje Grad Banja Luka iz mjeseca u mjesec opravdava očekivanja, te je čak više 70 pasa pronašlo svoje vlasnike i topli dom.

-Sa ponosnom možemo da kažemo da vlada veliko interesovanje za udomljavanje jedinki, te nema sumnje da će i u narednom periodu još stanovnika azila naći svoje vlasnike. Svi naši sugrađani, koji žele da postanu ponosni vlasnici psa iz azila, treba da ispune određene uslove – poručuju iz Odjeljenja za komunalne poslove.

Dodaju kako su uslovi za udomljavanje pasa sljedeći: da je starosti od 3 mjeseca do 5 godina, da nije agresivan prema ljudima i životinjama, da nije ugrizao ili povrijedio čovjeka i/ili drugu životinju te da je vakcinisan, mikročipovan i zdrav.

Uz to, budući vlasnik mora da bude punoljetno lice i kao dokaz mora priložiti ličnu kartu.

-Jedno lice može udomiti maksimalno dva psa iz azila. Podaci o vlasniku se unose u obrazac za udomljavanje i vlasnik potpisuje izjavu i preuzima obaveze prema potpisanoj izjavi. Uz sve to, vlasnik dobija zdravstvenu knjižicu sa upisanim vakcinama, tretmanima i sljedećim zahvatima. Dužan je da iz bilo kog razloga nemogućnosti držanja psa, istog vrati u azil – poručili su iz Odjeljenja.

Dodaju kako u slučaju povratka psa u azil, u njegov karton se upisuje razlog povratka,te ukoliko veterinar procijeni da se i dalje može udomiti, ponovo ulazi u proces udomljavanja.

Naime, opredijeljenost Grada je da zaštiti životinje, a ova akcija ima za cilj da skrene pažnju i podigne svijest o značaju udomljavanja pasa iz azila, što je i dokazano po broju udomljenih životinja.

Podsjećamo, Grad Banja Luka sprovodi akciju „Udomi ljubav“, s ciljem da jedinke iz azila pronađu stalni dom. Pokrenuta je i posebna Fejsbuk stranica, a organizuju se i Dani otvorenih vrata.

Pored toga, mnoštvo dugih aktivnosti se realizuje u azilu – postavljena je stolarija, u proteklom periodu završena je i rekonstrukciji priključka azila na Manjači na elektro-energetsku mrežu većeg kapaciteta, obavljena je i jesenja sadnja, a jedinkama je i ranije ograđen vanjski prostor, sa ciljem da što više vremena provedu vani.

Svi zainteresovani sugrađani koji žele da udome psa upravo iz azila, odnosno svi oni koji žele na lakši način da odaberu svog ljubimca dodatne informacije o udomljavanju pasa mogu dobiti radnim danima u Odjeljenju za komunalne poslove putem telefona: 051/244-526 i 065/690-857, kao i putem i-mejl adrese: [email protected]

Fotografije nekih od pasa koji trenutno čekaju na svoj dom, možete da pogledate OVDJE.

E.M.