Vijesti 15.01.2016.

Udovica tuži Tviter zbog islamističke propagande

ČITANJE: 1 minuta
tviter
Tamara Filds, udovica muškarca koga su teroristi “Islamske države” brutalno ubili, tuži “Tviter” zbog toga što je, kako tvrdi, omogućio islamističku propagandu.

Fildsova tuži vlasnika te popularne društvene mreže jer smatra da je “Tviter” omogućio teroristima da “šire svoje bolesne ideje” i na taj način pomogao rast ekstremizma i širenje radikalnih ideologija.

Mnogi analitičari i stručnjaci za oblast terorizma tvrde da je “Islamska država” regrutovala na hiljade militanata uz pomoć društvenih mreža, te da “Tviter” nije učinio dovoljno da to spriječi.

Kako navodi britanski “Miror”, suprug Tamare Filds – Loyd jedan je od stradalih instruktora u napadu islamista na policijski kamp u Jordanu.

Bez “Tvitera” “Islamska država” ne bi uspjela da postane najzloglasnija teroristička organizacija u svijetu, navodi Tamara u tužbi.

Iz “Tvitera” odgovaraju da je tužba neosnovana, te da im je žao zbog velikog gubitka koji je ta porodica pretrpila.

-Na “Tviteru” nema mjesta za prijetnje nasiljem i to je jasno naglašeno u našim pravilima – navode.

Ipak, javnost je upoznata o činjenici da teroristi i njihovi simpatizeri svakodnevno koriste ovu društvenu mrežu bez ikakvih ograničenja.

Prošle godine Tviter je primio na hiljade molbi da ukloni pojedine profile i informacije, ali je samo 42 odsto tih zahtjeva odobreno.

Direktor američkog Ef-Bi-Aja DŽejms Komi navodi da su društvene mreže idealno mjesto za “prodaju” terorizma i naručivanje ubistava.

“Islamska država” često objavljuje propagandne snimke i fotografije ljudi koji žive na okupiranom području.

-Riječ je o propagandi koja nema veze sa pravim stanjem na terenu, ali se uvijek nađu osobe koje povjeruju u te laži – navode stručnjaci.

(Agencije)