Vijesti 06.03.2018.

Udruženja osoba sa invaliditetom poručuju: “Pozitivna iskustva iz Banjaluke prenijeti u druge opštine”

ČITANJE: 2 minute

Sve usluge za osobe sa invaliditetom, osim pomoći u kući, regulisane su odlukama lokalnih zajednica, zato bi najveći napredak za ovu populaciju građana bio bi da se te odluke ugrade u Zakon o socijalnoj zaštiti, poručeno je sa današnjeg okruglog stola u Banjaluci.

Događaj kojim se promoviše uvođenje i standardizacija servisa podrške za osobe sa invaliditetom u lokalnim zajednicama organizovao je Savez oboljelih od distrofije i srodnih bolesti u Republici Srpskoj.

– Ovo je prvi u nizu okruglih stolova na kojima govorimo o neophodnim servisima podrške za građane sa invaliditetom, a narednih mjeseci oni će se održati u još tri opštine, u Doboju, Bijeljini i Trebinju. Banjaluka je jedina lokalna zajednica koja ima razvijene te servise, taksi prevoz, personalna asistencija, mada i ovdje ima prostora za napredak, i želja nam je da ta pozitivna iskustva raširimo u druge opštine i stvorimo preduslove za uključivanje invalidnih lica u normalne tokove života – istakao je Zoran Dobraš, izvršni direktor Saveza.

– Samo u Banjaluci imaju personalni asistenti koji se angažuju preko Centra za socijalni rad, ali ni njih nema dovoljno i ne mogu zadovoljiti sve potrebe korisnika. U praksi se pokazalo da ima dosta problema. Nije utvrđen minimalni standard kvaliteta te usluge, slabo se priča o obavezama personalnih asistenata, jer nije definisano ko kontroliše kvalitet pružene usluge, ko utiče na odnos između asistenta i korisnika.

Centar za socijalni rad odobrava servis podrške i vrši kontrolu, ali bilo bi dobro da se utvrde još minimalni standardi i procedure, da podignemo sve na viši nivo i to je jedan od ciljeva okruglog stola – kaže on, dodajući da nisu regulisane ni obaveze korisnika u ovom odnosu, pa ima situacija da se asistent pretvori u kućnu pomoćnicu i radi i ono što mu nije posao.

Predsjednik banjalučkog Udruženja distrofičara Radovan Ristić, podsjetio je da je taksi prevoz za osobe sa invaliditetom u Banjaluci uveden prije godinu dana i da ima već 120 korisnika, što pokazuje njegovu opravdanost, te da bi u dogledno vrijeme trebalo razmišljati i o uvođenju još jednog vozila.

S obzirom na primjedbe korisnika da taksi radi dvokratno, odnosno da nije dostupan od 12 do 15 časova, očekuju da će u saradnji sa Gradskom upravom i radno vrijeme uskoro biti produženo.

(Euro Blic)