Vijesti 17.01.2023.

Udruženje gardista 1. gardijske motorizovane brigade VRS obilježava 30 godina postojanja

ČITANJE: 1 minuta

Udruženje gardista  1. gardijske motorizovane brigade Glavnog štaba Vojske Republike Srpske obilježiće 30 godina postojanja Svečanom akademijom 18. januara sa početkom i 19 časova u Banskom dvoru u Banjaluci.

Na svečanoj akademiji, pored predstavnika ovog udruženja, govoriće i istoričar Željko Vujadinović koji će se posebno osrvnuti na istorijski značaj odrambeno-otadžbinskog rata, a očekuje se i prisustvo i najvažnijih predstavnika republičke vlasti.

Prije Svečane akademije obilježiće se i krsna slava Bogojavljanje , slavskim obredom i parastosom u slavu gardista poginulih u otadžbinskom ratu u Sabornom hramu Hrista Spasitelja u 16:30 h, istog dana.

Podsjećamo da je Prva gardijska motorizovana brigada osnovana odlukom Glavnog štaba Vojske Republike Srpske na Bogojavljenje 19. januara 1993. godine. Kroz brigadu prošlo je oko 7100 gardista, a njih 118 ugradilo je živote u temelje Republike Srpske.

Upravo, zahvaljujući herojstvu gardista, danas postoji opština Trnovo u Republici Srpskoj, a zbog junaštva i požrtvovanosti regruta – mladih gardista opstala je i opština Kalinovik.

Kao znak zahvalnosti, opštine Trnovo i Kalinovik  odali su priznanje 1. gardijskoj brigadi na način da je jedna od glavnih ulica u ovim opštinama ponijela naziv ove junačke jedinice naše slavne vojske.

Pozivamo vas da medijski ispratite ovaj događaj i tako doprinesete informisanju javnosti o aktivnostima ovog udruženja čiji su članovi, između ostalih,  zaslužni za razvoj i opstanak Republike Srpske.

(A. S.)