Biznis 09.07.2020.

UDRUŽENJE “HORECA”: Poslodavci u ugostiteljstvu apeluju na institucije da ih uključe u odlučivanje o mjerama

S obzirom na to da smo označeni kao najrizičnija mjesta za širenje zaraze, želimo da pokažemo maksimalnu ozbiljnost, odgovornost i predostrožnost u rješavanju ovog problema, koji se tiče cijelog društva. Apelujemo da se u narednom periodu podigne maksimalno nivo zaštite u ugostiteljstvu u epidemiološkom smislu, poruka je Udruženja poslodavaca turizma i ugostiteljstva RS “Horeca” upućena ugostiteljima i članovima ovog udruženja.

– Činjenica je da smo se svi malo više opustili u proteklom periodu. Kako građani tako i pojedini ugostiteljski objekti. A i ti ugostiteljski objekti ne bi mogli raditi da nije bilo opuštenih građana, koji su posjećivali te objekte, tako da krivica nije samo njihova. Ali, nećemo tražiti krivce, nego najbolja rješenja. Raditi u ovim uslovima je veoma teško. Provoditi sve mjere, razmišljati o poslovanju i biti korektan prema gostu, ali i prema institucijama je veoma teško, i to je novost s kojom se prvi put susrećemo. Za nas puno znači svaka donesena mjera, svaka olakšica pa čak i vremenski uslovi, jer nam je poslovanje veoma ugroženo – navode iz ovog udruženja.

Istovremeno, institucije mole da ih uključe u donošenje odluka.

– Naši radnici kao i mi žive od ovog posla i velikoj većini je to jedini izvor prihoda. Pojedini poslodavci su primorani na smanjenje plate ili otpuštanje viška radnika. A to, vjerujemo, nikome nije cilj. Sve su ovo činjenice sa kojima poslujemo. Kada se samo sjetimo da prije nekoliko mjeseci nismo mogli ni kafu popiti u svom omiljenom lokalu, a kamoli pomisliti popiti drugo piće ili izaći na večeru. Sve to sada možemo, uz poštovanje mjera koje treba da budu razumno donešene – ističe se u apelu.

Kako ističu, ako nije još vrijeme za noćne izlaske i veća druženja, treba se još malo i strpiti. Uz bolju epidemiološku situaciju i građani koji žive u inostranstvu će moći da posjete RS, kao i drugi turisti.

Apeluju da i građani imaju razumijevanje.

– Molimo i vas, dragi gosti, za razumijevanje, strpljenje i poštovanje mjera, koje mi moramo sprovoditi. Zajedno poštujmo sve mjere, kako bi smo našu sredinu učinili što bezbjednijom za život i poslovanje. Budimo svi zajedno odgovorni jer nam jedino tako može biti svima bolje. Tako ćemo najbezbolnije izaći iz ove situacije – poruka je ugostitelja iz RS.

(SB/banjaluka.net)