Vijesti 16.05.2022.

UDRUŽENJE “ISTINA-KALINOVIK 92”: Tražimo od pripadnika VRS Srđana Puhala podatke o zločinima nad Bošnjacima

ČITANJE: 2 minute

“Trideset godina nakon što su u Kalinoviku počinjeni stravični zločini nad Bošnjacima, Udruženje porodica žrtava “Istina-Kalinovik '92” podsjeća javnost da se još uvijek traga za posmrtnim ostacima 42 ubijenih bošnjačkih civila u ovom mjestu”, saopšteno je iz ovog udruženja.

Stoga, kako navode, “ponavljaju apel svim svjedocima zločina u Kalinoviku 1992. godine da podijele informacije o lokacijama na kojima su skrivena tijela ubijenih članova njihovih porodica”.

“Apel upućujemo i našem sugrađaninu Srđanu Puhalu, koji je, sudeći prema posljednjim istupima, pokazao snažan interes za pitanjem ratnih zločina. Tražimo od Puhala informacije da li je kao pripadnik Vojske RS bio na mjestima na kojima su vršeni zločini, da li je u njima učestvovao i da li su mu poznate lokacije na kojima su skriveni ostaci naših najmilijih. Uzimajući u obzir činjenicu da je ponudio 10.000 KM onome ko mu dokaže da je u Sarajevu ubijeno 1.601 dijete, zanima nas kako mu do sada nije palo na pamet da taj novac ponudi svakome ko otkrije bar jedno ime osobe koja je u njegovom rodnom gradu ubijala sugrađane bošnjačke nacionalnosti”, ističe se u saopštenju.

Ističu da za razliku od njega, oni neće tražiti da im dokaže da li je na bilo koji način učestvovao u izvršenju ratnih zločina, već prije svega traže informacije koje bi im omogućile da dostojanstveno ukopaju svoje najmilije i da najodgovorniji za njihova ubistva odgovaraju pred pravosudnim institucijama.

“Napominjemo javnost da je ukupno do sada na osnovu pravosnažnih presuda za ratne zločine u Sudu BiH i međunarodnom sudu za ratne zločine u Hagu, a vezano za zločine u Kalinoviku izrečeno 87 godina zatvora. Za zločine u Kalinoviku odgovarao je i ratni zločinac Ratko Mladić koji je pravosnažno presuđen na doživotnu kaznu zatvora”, navodi se u saopštenju.

Oznake: Srđan Puhalo