Magazin 19.03.2019.

UDRUŽENJE KNJIŽEVNIKA RS: Godišnja nagrada Zoranu Kostiću i Slobodanu Joviću

ČITANJE: 1 minuta

Pjesnička zbirka “Strah od savršenstva” Slobodana Јovića i knjiga poezije “Pluskvamperfekta” Zorana Kostića dijele nagradu Udruženja književnika Republike Srpske za 2018. godinu.

Nagrada se sastoji iz novčanog dijela u iznosu od 1.500 KM i povelje.

Predsjednik Udruženja književnika Republike Srpske Predrag Bjelošević rekao je da je planirano da godišnja nagrada pobjednicima bude uručena 6. aprila, kada bude održana i redovna skupština Udruženja.

Odluku o ovogodišnjim laureatima donijeli su članovi žirija Sanja Macura, Јovanka Stojčinović Nikolić i Stevan Tontić.

Tontić, koji je i predsjednik žirija, rekao je da su se ova dva naslova izdvojila od ukupno sedam, koliko ih je ušlo u uži izbor za nagradu.

– Slobodan Јović je u svom djelu ostvario rijetko viđen sklad između tematsko-sadržinskih i formalno-jezičkih aspekata pjesništva – rekao je Tontić.

Kada je riječ o djelu Zorana Kostića, Tontić je naveo da on pokazuje visoko umijeće, pa i majstorstvo u oblikovanju vezanog stiha, sa značajnim udjelom svježih jezičkih i versifikacijskih rješenja.

Nikolićeva je rekla da je na konkurs bilo prijavljeno 15 djela, te izrazila zadovoljstvo što je bilo svih žanrova, kako poezije, tako i veoma kvalitetnih romana, eseja i zbirki pripovjedaka.

(Srna)