Vijesti 19.03.2023.

Udruženje novinara: Kazniti napadače i inspiratore nasilja

ČITANJE: 2 minute

Udruženje novinara Republike Srpske zatražilo je od policije da rasvijetli slučaj sinoćnjeg incidenta u Banjaluci, kada su aktivisti “BH povorke ponosa” napadnuti od veće i organizovane grupe huligana i da time ponovi dobar posao kao pri otkrivanju odgovornog lica za oštećenja na vozilima novinara Aleksandra Trifunovića i Nikole Morače.

“Neposredne izvršioce i nalogodavce treba procesuirati i predati sudskim organima. To je najmanje što policija može da uradi”, navodi se u saopštenju.

Iz Udruženja ističu da osuđuju nasilje svake vrste i traže od nadležnih organa potpunu zaštitu svakog građanina ili gosta Banjaluke i Srpske, pri uživanju svojih ustavom zagarantovanih prava i obaveza.

“Kao primjer dobre prakse ističemo i pohvaljujemo rad MUP RS pri otkrivanju odgovornog za oštećenja na vozilima novinara A. Trifunovića i N. Morače. Samo ovakvo djelovanje ovlaštenih lica, otkrivanje i kažnjavanje nasilja, može demantovati da se radilo o organizovanom progonu novinara zbog njihovog rada. U ovom slučaju radilo se o aktu pojedinca, što je izrazito važan i pozitivan podatak za novinarsku zajednicu”, navodi se u saopštenju.

Ovo udruženje zahtijeva od nadležnih da svakome ko po zakonom utvrđenim okolnostima najavi skup, omogući da ga i održi, a od predstavnika nevladinih organizacija i medija da ne koriste osjetljiv položaj manjina za svoje lične i promocije svojih politika.

Policija u Banjaluci juče je saopštila da je prijavljeno narušavanje javnog reda i mira ispred prostorija nevladine organizacije u Ulici Krfska, na način da je više nepoznatih osoba fizički i verbalno napalo grupu građana koja se samoinicijativno okupila ispred tih prostorija.

“Jednoj osobi je ukazana ljekarska pomoć u Službi hitne medicinske pomoći u Banjaluci zbog tjelesnih povreda, dok su ostali okupljeni građani uz pratnju policijskih službenika pristupili u prostorije Policijske uprave Banjaluka, radi lične bezbjednosti i saslušanja u svojstvu oštećenih lica”, navedeno je u saopštenju.

Prije toga Banjalučka policija je uz obrazloženje da se aktivistima ne može garantovati bezbjednost zabranila najavljeni skup “BH Povorke ponosa”.

(Srna)