Vijesti 03.05.2019.

UDRUŽENJE NOVINARA RS: Insistiraćemo na stvaranju bezbjednijeg okruženja za rad

ČITANJE: 2 minute

Međunarodni dan slobode medija, koji se svake godine obilježava 03. maja idealna je prilika da se ukaže na značaj slobode izražavanja medija, kao i njihove bitne uloge koji zauzimaju u savremnim demokratskim društvima.

Generalna skupština UN ovaj 1993. godine proglasila je svjetskim danom slobode medija, a svake godine u zemljama širom svijeta se obilježava sa ciljem da se zaštite osnovna prava novinara i temeljna načela ove profesije.

Čestitke novinarima, uredništvima i medijskim kućama uputilo je i nedavno obnovljeno Udruženje novinara Republike Srpske, sa porukom da će i u narednom periodu insistirati na ekonomskom jačanju novinara, njihovim dodatnim obukama, stvaranju bezbjednijeg okruženja za rad kao i neutralisanju  posljedica pristrasnih izvještaja.

„Udruženje novinara RS će podržati sve aktivnosti sindikalnih organizacija usmjerene ka ekonomskom i socijalnom jačanju novinara i snažnije ih štititi od političkih i finansijskih centara moći iz Republike Srpske, Federacije BiH i inostranstva. Najstarije novinarsko udruženje u Srpskoj beskompromisno će biti u službi interesa javnosti kad god  budu ugroženi djelovanjem institucija i, istovremeno će, aktivnostima Vijeća novinarske časti, institucije i građane štititi od nemoralnih pojedinaca iz naših redova“, poručeno je u čestitci Udruženja.

Na Međunarodni dan slobode medija treba da se prisjetimo i svih novinara koji su izgubili život radeći svoj posao. Godišnji izvještaj o medijskim slobodama u svijetu pokazuje da je samo tokom 2018. godine ubijeno najmanje 80 novinara, dok ta brojka za proteklih 10. godina iznosi 700.

Iz Udruženja novinara RS pozivaju nadležne da otkriju i kazne sve koji u Srpskoj prijete novinarima i da na odgovarajući način budu sankcionisani.

„Pozdravljamo akciju nadležnih organa Republike Srpske kojom je uhapšen optuženi za pokušaj ubistva našeg kolege Vladimira Кovačevića i insistiramo na otkrivanju i kažnjavanju nalogodavaca ovog krivičnog djela. Takođe, pozivamo nadležne da pravdi privedu inicijatore ugrožavanja bjezbjednosti novinara iz Srpske zaposlenih na BHRT-u kad su odbili da u aksiom pretvore  kvalifikacije i datume o kojima ne postoji saglasnost konstitutivnih naroda i zajedničkih institucija BiH.“

Uruženje novinara Republike Srpske, ovog 3.maja, najavljuje i organizaciju brojnih poučnih programa za koje su partnersko interesovanje pokazali školske ustanove Republike Srpske, ovdašnje redakcije, Udruženje novinara Srbije i slične organizacije spremne da podrže njihov povratak u članstvo Evropske i Svjetske asocijacije novinara.