Vijesti 31.01.2021.

Udruženje novinara RS: Osuda Šešeljevog verbalnog napada na novinarku

ČITANJE: 1 minuta

Udruženje novinara Republike Srpske osudilo je morbidne i ženomrzačke riječi koje je Vojislav Šešelj izgovorio o novinarki Radio-televizije Republike Srpske Nataši Miljanović Zubac.

“U istoriji našeg Udruženja nije zabilježen ni približno nečovječan medijski istup političara uporediv sa ovim pokušajem javnog sramoćenja koleginice Miljanović Zubac i njene teškom tragedijom pogođene porodice”, navodi se u saopštenju.

Dodaju da je sramno i što Šešeljevu višeminutnu nisku optužbi i morbidno uranjanje u privatnost nisu prekinuli ni voditeljka ni voditelj jutarnjeg programa Hepi televizije.

“Očekujemo da Regulatorna agencija za elektronske medije Srbije pokrene postupak protiv lica odgovornih što je ovakav sadržaj realizovan u programu medija sa nacionalnom frekvencijom”, dodaje se u saopštenju.

Uređivački kolegijum Radio-televizije Republike Srpske (RTRS) takođe je najoštrije osudio verbalni napad Vojislava Šešelja na novinarku ove medijske kuće Natašu Miljanović Zubac.

U saopštenju Uređivačkog kolegijuma RTRS-a navodi se da kao žena i samohrana majka, Nataša Miljanović Zubac zaslužuje puno poštovanje, a kao medijski radnik punu profesionalnu podršku.

“RTRS podržava sve svoje zaposlene, koji su nerijetko bili neopravdana meta napada onih koji pokušavaju da naruše njihov lični, ali i ugled Javnog servisa Republike Srpske”, dodaje se u saopštenju.

Iz RTRS-a dodaju da, nažalost, ovo nije prvi put da političari sebi daju pravo da javno, i to najčešće novinarke, iznošenjem laži, dovode u kontekst nečasnih radnji.

“Zato apelujemo na kolege novinare da u ovakvim situacijama sačuvaju dostojanstvo profesije i da zaštite medijske radnike od neprimjerenih riječi i teških napada”, dodaje se u saopštenju.

(A.M.)