Vijesti 17.07.2020.

Udruženje novinara RS osudilo prijetnje Pejki Medić i govor mržnje medija iz FBiH

ČITANJE: 1 minuta

Udruženje novinara Republike Srpske najoštrije osuđuje prijetnje upućene direktorki programa BH Radija 1 Pejki Medić i njenoj porodici, te od nadležnih organa zahtijeva da pronađu i kazne počinioce.

“Posebno ovom prilikom upozoravamo na sam korijen ovakvih nedopustivih pojava, a to je kontinuirana kultura govora mržnje prema srpskom narodu, koja se toleriše od nadležnih organa i cjelokupne javnosti u FBiH, a posebno u vrijeme komemoracije u Potočarima”, navedeno je u saopštenju.

Udruženje novinara RS ukazuje i na ponavljajuću kampanju dijela medija iz FBiH protiv svih srpskih kadrova na BHRT, koji su se pokušali suprotstaviti širenju vjerske i nacionalne mržnje za novac svih građana, a koja se služi krajnje netačnim podacima i pogrdnim kvalifikacijama Srba i Republike Srpske.

“Udruženje novinara Republike Srpske zahtijeva da se našim kolegama u FBiH prije svega omoguće radni uslovi bez straha za fizičku bezbjednost, a zatim i da nadležni organi počnu sankcionisati govor mržnje u federalnim medijima. Takav način izvještavanja, tj. huškanja publike, jeste i osnovni krivac i pokretač ovakvih prijetnji te, ukoliko se na njih ne reaguje, mogućih fizičkih napada”, stoji u saopštenju Udruženja novinara RS.

Podsjećamo, direktorka programa BH Radija 1 Pejka Medić, članovi upravnog odbora BHRT, Ljubomir Zuber i Dejana Šarenac, obratili su se pismeno generalnom direktoru i dvojici članova Upravnog odbora BHRT, identifikujući govor mržnje prema srpskom narodu plasiran od strane “Memorijalnog centra Potočari” i tražeći da se sa takvom praksom prestane. Sadržaj je emitovan u programu BH Radija 1, a za njegovu objavu nisu konsultovana nadležna lica.

(A.M/banjaluka.net)