Politika 02.12.2020.

Udruženje sudija: Tegeltija podvrgnut nezakonitom praćenju i snimanju

ČITANJE: 1 minuta

Predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog savjeta /VSTS/ BiH Milan Tegeltija podvrgnut je nezakonitom praćenju, prismotri i snimanju, što dovodi u pitanje mogućnost obavljanja ove funkcije, a moguće i članova pa i drugih sudija i tužilaca u sigurnim i zakonitim uslovima, smatraju u Udruženju sudija Republike Srpske.

Ovo udruženje zahtijeva da se na dnevni red sjednice VSTS-a stavi upravo ovo pitanje, koje je, kako se naglašava, od fundamentalnog značaja za sigurnost i zakonitost rada nosilaca prvosudnih funkcija.

“Nakon ovoga, nijedan sudija ili tužilac u BiH ne može se osjećati sigurnim u obavljanju svoje dužnosti u zakonitom okruženju, te je sasvim sigurno da je ovo pitanje od fundametalnog značaja za nezavisnost i funkcionisanje pravosudnog sistema”, naglašava se u saopštenju

Udruženja sudija Republike Srpske smatra da su materijali nastali izvršenjem očitog krivičnog djela, koji se na nijedan način ne mogu ozakoniti ili autentifikovati, potpuno nepodobni za bilo kakvo razmatranje u kontekstu odgovornosti, naročito imajući u vidu da je ovdje riječ o predsjedniku VSTS-a koji je žrtva očitog krivičnog djela.

“Očekivati da se utvrđuje odgovornost žrtve krivičnog djela je suprotno svim principima vladavine prava i ljudski prava te osnovnih sloboda”, naglašava se u saopštenju.

Iz Udruženja navode da saopštenja koja iznosi Zajedničko koordinaciono tijelo udruženje sudija i tužilaca u BiH ne predstavljaju stavove svih sudija u BiH, niti je Udruženje sudija Srpske njegov dio.

“To udruženje nema kapacitet predstavljanja stavova sudija u BiH, kako se samo predstavlja”, navodi se u saopštenju Udruženja sudija Republike Srpske.

(Srna)

Oznake: Milan Tegeltija