Vijesti 26.02.2016.

Udvostručen broj prosjaka na ulicama Banjaluke: Vuku i “za rukav”

ČITANJE: 2 minute
prosjaci
Prosjačenje na gradskim ulicama postalo je svakodnevica, a prema podacima Centra javne bezbjednosti broj prosjaka udvostručio se u posljednje dvije godine. Ova pojava je posebno izražena u užem centru grada.

Portparol Centra javne bezbjednosti Marija Markanović, izjavila je da će policija  u narednom periodu pojačati kontrole na terenu.

– Tokom januara evidentirano je sedam slučajeva prosjačenja a tokom prošle godine ukupno 81 ovakav slučaj. Osobe koje smo zatekli u prosjačenju najčešće su romske nacionalnosti ili državljani zemalja iz našeg okruženja. Zakonom je za lica zatečena u prosjačenju propisana novčana kazna od 200 do 800 KM. Za ona lica koja navode druge na prosjačenje predviđena je kazna se od 400 KM do 1.200 KM – rekla je Markanovićeva.

Dodaje da je i veliki broj djece koja prose na ulicama.

– Uglavnom su to mališani romske nacionalnosti koji dolaze iz Srbije. Kada nismo u mogućnosti da stupimo u kontakt sa njihovim roditeljima obraćamo se Centru za socijalni rad, koji ih smješta u prihvatnu stanicu – objasnila je Markanovićeva.

U Centru za socijalni kažu da su u posljednje vrijeme zatrpani usmenim žalbama građana na sve veći broj malih prosjaka.

– U skladu sa važećim procedurama o tome obavještavamo policiju. Međutim u toku 2016. godine nije zabilježen nijedan slučaj smještaja mališana koji prosjače u Prihvatnu stanicu za djecu  – rekli su u Centru  za socijalni rad.

Građani se žale da ih u užem centru grada prosjaci gotovo svakodnevno “vuku za rukave” . Mještanka Obilićeva Danica Topić kaže da je iznenađena sve većom pojavom prosjaka.

– Kada idem na posao prolazim pored tvrđave Kastel i tamo sretnem i po troje prosjaka. Ima ih nekada i kod kružnog toka na Laušu, a o centru grada da ne pričam. Shvatam da su ekonomski teška vremena ali nije baš prijatno da nam prosjačenje postane normalan prizor i svakodnevica – kazala je Topićeva.

Strani državljani

Marija Markanović je istakla da ukoliko neko od stranih državljana bude uhvaćen u prosjačenju, policija ga predaje Službi za poslove sa strancima Ministarstva bezbjednosti, Terenskom centru Banjaluka.

– Ministarstvo dalje preduzima mjere i radnje iz svoje nadležnosti – kazala je Markanovićeva.

(Glas Srpske)