Region 04.10.2022.

Udžbenici iz biologije u Srbiji moraju “na popravak”

ČITANJE: 1 minuta

Radna grupa Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja, koja je formirana na zahtjev Ministarstva prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije, donijela je odluku da se isprave nedostaci u sedam od osam udžbenika za biologiju za 8. razred osnovne škole, a koji se odnose na “biološki smisao adolescencije”.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva, stručna komisija je provjerila navode koji su se čuli u javnosti, a koji se odnose na određene interpretacije u ovim udžbenicima.

Ministarstvo navodi da je u skladu s procedurom, prethodno zatražilo i mišljenje Nacionalno-prosvetnog savjeta koji je potvrdio da udžbenici prate program, ali da se mora voditi računa da učenici osmog razreda nemaju potrebna predznanja iz oblasti psihologije i sociologije i da se ta znanja stiču tokom srednjeg obrazovanja.

S obzirom na to da ministar i ZUOV daju mišljenje na osnovu tumačenja naučnih činjenica, konsultovani su i Srpsko biološko društvo, kao i sve katedre bioloških fakulteta.

Zavod će uputiti obrazloženje izdavačima Klet, Zavod za udžbenike, Eduka, Data status, Gerundijum, Vulkan izdavaštvo i Novi Logos koji su dužni da u određenom roku dostave zavodu ispravljen rukopis udžbenika, saopštilo je resorno ministarstvo.

(N.M.)