Vijesti 28.09.2015.

UG “Kerber” o Odluci o komunalnom redu: Tražićemo pomoć Ustavnog suda, smije nam se cijeli region!

ČITANJE: 3 minute
kucni ljubimci
Ljubitelji životinja, na čelu sa udruženjima za njihovu zaštitu, zadovoljni su što je Odluka o komunalnom redu, koja je podrazumijevala da stanari trebaju dobiti saglasnost svih etažnih vlasnika za držanje kućnih ljubimaca u stanu, povučena sa dnevnog reda Skupštine grada, ali će kako kažu, uskoro tražiti pomoć Ustavnog suda, kako se ovo pitanje ne bi ponovo pokrenulo.

Predsjednik udruženja za zaštitu životnja” Kreber”, Goran Milojević kaže da tim pravnika ovog udruženja uveliko radi na pripremanju potrebne dokumentacije koju će proslijediti Ustavnom sudu Republike Srpske, od kojeg će tražiti, između ostalog, i da se postojeća Odluka o komunalnom redu obori.

– Zadovoljni smo što je Odluka kojom se ograničava broj kućnih ljubimaca, ali i traže potpisi stanara za njihovo držanje u stanu povučena, ali da se ovo pitanje slučajno ne bi ponovo našlo pred odbornicima mi ćemo se uskoro obratiti Ustavnom sudu za pomoć. Od suda ćemo tražiti i obaranje trenutne odluke za koju smatramo da je nepotpuna, nejasna i sa dosta propusta – ističe Milojević.

On naglašava da vlasnici kućnih ljubimaca veliku zahvalnost duguju DNS-u koji su se kako kaže najviše borili da ova odluka ne dođe na dnevni red Skupštine.

– Odluka je sa dnevnog reda povučena ne zahvaljujući gradonačelniku, već isključivo DNS-u koji su bili razumni i na Komisiji za pravna pitanja dali negativno mišljenje- smatra Milojević dodajući da se Banjaluci danima unazad smije cijeli region zbog skandalozne odluke o komunalnom redu.

Odbornik DNS-a i predsjednik Komisije za pravna pitanja Boran Bosančić kaže da je klub odbornika ove stranke od početka smatrao da postojeća odluka o komunalnom redu sasvim dobro reguliše tu materiju i da nije bilo potrebe za donošenjem nove, a naročito ne ovakve odluke o držanju kućnih ljubimaca.

– Saglasnost svih stanara za držanje kućnih ljubimaca u stanu je apsolutno nemoguće dobiti. To vam je kao da gradonačelnik Banjaluke mora da ima podršku svih građana. Naš prijedlog je bio ili da se odluka povuče ili da se ta saglasnost podrazumijeva većinu, a ne sve stanare- kaže Bosančić.

On dodaje da ne razumije razloge zbog kojih je ovakva odluka prvobitno donesena.

– Jedino što meni pada na pamet jeste to što bi bi se olakšao posao Komunalnoj policiji- kaže Bosančić.

Kada je u pitanju uplitanje Ustavnog suda RS u ovu problematiku, Bosančić naglašava da za tim nema potrebe i da bi odbornici trebalo da budu ti koji mogu i moraju da rade svoj posao u korist građana.

– Ustavni sud treba da radi daleko složenije stvari, a ovakve odluke treba da donose odbornici, jer oni su ti koji primaju naknadu i koji trebaju da rade u korist građana. Nije bitno da li neka odluka dolazi od strane gradonačelnika, izvršne vlasti ili nekog trećeg, ukoliko nije valjana, odbornici ne smiju da je podrže- zaključuje Bosančić.

(Banjaluka.net)