Vijesti 06.08.2022.

Ugašen jedan požar kod Vrbanje, drugi lokalizovan

ČITANJE: 2 minute

Pripadnici Helikopterskog servisa Republike Srpske uspjeli da ugase jedan od dva požara kod banjalučkog naselja Vrbanja, dok je drugi u potpunosti lokalizovan, rekao je Srni direktor Helikopterskog servisa Republike Srpske Boban Kusturić.

“Uprkos mnogobrojnim otežavajućim okolnostima, izazvanim gustim dimom, visokom temperaturom, niskim vodostajem rijeka, okruženjem sa dosta dalekovoda, sa jakim vjetrom i slično, pripadnici Helikopterskog servisa Srpske su uspjeli da ugase jedan od dva požara, dok je drugi u potpunosti lokalizovan i intenzitet mu je smanjen”, istakao je Kusturić.

On je naveo da će gašenje požara, u koordinaciji sa vatrogasnom jedinicama na zemlji, biti nastavljeno i u poslijepodnevnim časovima ukoliko bude potrebno.

Kusturić je rekao da su pripadnici Helikopterskog servisa danas ponovo od 6.40 časova uključeni u gašenje požara kod Vrbanje, na istoj lokaciji gdje su gasili požar i 4. avgusta, kada je lokalizovan i stavljen pod kontrolu pri čemu je izbačeno 20 tona vode iz vazduha.

“Usljed visoke temperature, požar je ponovo aktiviran pa je gašenje nastavljeno i danas, na dvije lokacije. U gašenju požara učestvovali su još i pripadnici Vatrogasno-spasilačke brigade Banjaluka, pripadnici Dobrovoljnog vatrogasnog društva `Vrbanja` i Šumskog gazdinstva Banjaluka. Izvršeno je 77 letova i izbačeno 70 tona vode i utrošeno je četiri sata i 30 minuta leta”, dodao je Kusturić.

On je naveo da je gašenje požara otežano zbog visoke temperature vazduha pa su i piloti i tehnika operacije izvodili do krajnjih operativnih granica, uz maksimalna naprezanja.

“Pomoć u gašenju požara omogućili su pripadnici Republičke uprave civilne zaštite, koji su u Vrbanji instalirali bazen za vodu, iz kog su pripadnici Helikopterskog servisa Republike Srpske zahvatali vodu, jer je vodostaj rijeke Vrbanje i rijeke Vrbas, nedovoljan da bi se voda mogla zahatati iz tih rijeka”, istakao je Kusturić.

(A. S.)