Vijesti 20.10.2015.

Ugledni američki stručnjak tvrdi: SAD griješi, Rusija već dobila rat u Siriji?

ČITANJE: 3 minute

JPEG Pro

Odlučna ruska politika miješanja u sirijski sukob vodeća je tema u svjetskim medijima posljednjih nekoliko sedmica, dok mnogi Zapadu zamjeraju neodlučnost.

SAD koji predvodi koaliciju, nasuprot Rusije, djeluje prilično mlako i nedjelotvorno svojim dosadašnjim angažmanom, a to se ne odnosi samo na Siriju, već na cijeli Bliski istok, pokazuje analiza profesora Klajva Vilijamsa iz Centra za politike, bezbjednost i protivterorizam, prenosi news.com.au.

Kada je Rusija svijetu objavila da kreće u vojnu intervenciju u Siriji, SAD i Zapad taj su potez osudili kao dosipanje ulja na vatru, a Rusima su zamjerili i činjenicu da su im kasno najavili vazdušne napade.

– Ruska podrška Asadovoj vojsci pomogla je u njenom napredovanju na frontu te im je ruska pomoć očito puno značila – rekao je Vilijams.

S druge strane, SAD su žestoko protiv sirijskog režima, a  Vilijams smatra da je to pogrešan koncept. Bolje je da je Asadov režim na vlasti, nego da to bude Al Nusra fronta ili ISIS, kaže Vilijams.

– Znamo šta je Islamska država sposobna učiniti, očito je da su okrutni i da je njihov glavni cilj dominacija nad drugim opozicionim grupama – naglasio je.

– Dok je cilj SAD-a bio podrška Iraku i borba protiv Islamske države, ono što su i napravili, nije previše uticalo na događaje na tlu. Oni se uglavnom oslanjaju na Kurde za borbu na tlu, a Kurde zanima samo jedna stvar, uspostavljanje njihove vlastite države – tvrdi Vilijams.

Bivši državni sekretar SAD-a Henri Kisindžer za Vol Strit Žurnal naglašava kako su SAD i njihova politika na Bliskom istoku izgubile značaj te kako je ruska vojna intervencija tek posljednji od simptoma “dezintegracije američke uloge u uspostavljanju reda na Bliskom istoku”.

– Geopolitičke alijanse u regiji trenutno su u raspadu, a četiri zemlje – Libija, Jemen, Sirija i Irak – ne funkcionišu – smatra Kisindžer.

Profesor Vilijams smatra kako je strategija SAD-a na Bliskom istoku sasvim promašena te tvrdi kako skaču iz sukoba u sukob na Bliskom istoku i jugu Azije te se povlače nakon nekoliko godina.

– Nisam siguran da je uplitanje Zapada na Bliskom istoku protiv Islamske države pravi odgovor. Trebali bi izaći iz tog sukoba i pustiti Irance i Saudijce da se razračunavaju tamo. Saudijci se tamo bore putem svojih istomišljenika, baš kao i Iran. Možda tu ne postoji nikakva korist za nas od uplitanja u taj sukob – rekao je Vilijams.

Nije dao jasan odgovor na pitanje je li Rusija u Siriji već sad pobjednik, no naslućuje kako nije daleko od toga.

– Rusija, dugoročno gledano, u Siriji ima puno bolju poziciju – kaže Vilijams.

Rusi inače imaju  pristup pomorskoj bazi u Siriji još od 70-ih godina 20. vijeka, a prisutni su tamo na izričit zahtjev sirijskog predsjednika. Ove je godine Rusija uspostavila i vazdušnu vojnu bazu u Latakiji.

– Nije baš da su samo banuli na scenu kako bi zagorčali život Amerikancima. Oni u Siriji imaju dugoročan strateški interes – rekao je Vilijams.

Razlog uspješne kampanje protiv ekstremista u Siriji Vilijams vidi u činjenici da se Rusija tamo ima za šta boriti. Ona treba zaštititi svoju vojnu tehniku i pristup svojim bazama te održati Asada na vlasti, dok SAD u Siriji nema takvih ciljeva.

(news.com.au)