UGOSTILE GA DVIJE BANJALUČKE PORODICE Kako se proveo Japanac u Banjaluci na Badnji dan?

Hironori Sugijama (26), mladi Japanac na doktorskim studijima na Prirodno matematičkom fakultetu u Banjaluci, prekjuče je imao naporan dan.

Sa oduševljenjm je prihvatio poziv dvije banjalučke porodice da na Badnji dan učestvuje u pripremama za Božić i upozna tradicionalne srpske običaje. I to sve po redu.

Ustao je zorom, da bi sa Pavlom Koljančićem (20), te Kostom (8) i Đorđem Milojevićem (15) iz naselja Derviši otišao u šumu da usječe badnjak. Na porodičnom doručku imao je malo problema sa viljuškom i nožem, ali su mu domaćini spremno ponudili štapiće, koji su se odlično uklopili u uštipke i ostale posne đakonije. Hiro je je vješto izbjegao rakiju, ali se počastio kuvanim vinom, a onda je uslijedila glavna atrakcija: pečenje praseta na ražnju u dvorištu porodice Milojević – Koljančić, uz nezaobilazno “nektar” pivo.

– Običaji su vam impresivni. Nikad nešto ovakvo nisam vidio. Ustvari, prase sam u svojoj zemlji vidio samo jednom, i to živo u zoološkom vrtu. Ipak, nije mi jasno zašto pečete prase napolju, kad za to ima mnogo jednostavnijih načina – rekao je mladi Japanac.

Popodne su gosta preuzeli drugi domaćini, porodica Atlagić iz naselja Lazarevo. Sa njima je u crkvi prisustvovao molitvi i paljenju badnjaka. U domu Atlagića, koji imaju troje djece, naročito mu se dopalo pijukanje i tradicionalan posna večera.

Ali, na kraju je uslijedilo iznenađenje. Iako su ga domaćini uredno zvali na božićni ručak, rezervišući za njega čast položajnika, Hiro se zahvalio i – odbio.

– Žao mi je sutra putujem kući u Japan. Danas mi je posljednji dan za pakovanje i pripreme – rekao je Hironori.

Japanac ostaje Japanac.

(Srpskainfo)

ZBOG NEISTICANJA CIJENE USLUGE Dječja igraonica kažnjena sa 500 KM

Jednoj dječjoj igraonici u Banjaluci izdat je prekršajni nalog od 500 KM zbog neisticanja cijene usluge, rekli su u Odjeljenju za inspekcijske poslove. Dodali su da je prekršajni nalog izdat tokom kontrole koja traje od početka marta na području grada, a koja se sprovodi na inicijativu Republičke uprave za inspekcijske poslove. Prema njihovim riječima, u

Servisne informacije za 20. mart

Servisne informacije za srijedu, 20. mart 2019. godine: Policijska uprava Evidentirana su tri krivična djela. Javni red i mir nije narušavan. Dogodilo se 12 saobraćajnih nezgoda, jedna sa posljedicama, u kojoj je jedno lice lakše povrijeđeno. Služba hitne pomoći U stanici hitne pomoći pregledano je 70 odraslih pacijenta, 17 djece i obavljeno je 18 kućnih posjeta.

Banjalučanin povrijeđen u slijetanju opela sa puta kod Prijedorske petlje

Jedna osoba povrijeđena je u saobraćajnoj nezgodi koja se oko 21 sat dogodila u blizini Prijedorske petlje na putu od Banjaluke prema Laktašima. “Nezavisne” saznaju da je u ovom udesu povrijeđen vozač opela D.B. iz Banjaluke i on je prevezen na UKC. Stepen njegovih povreda još uvijek nije poznat. Kako nam je kratko potvrđeno u

Najbolji mađarski big bend orkestar svira u Banjaluci

Koncert “Budapest Jazz Orchestra” iz Mađarske biće održan 22. marta u Koncertnoj dvorani Kulturnog centra Banski dvor u Banjaluci s početkom u 20 časova. “Budapest Jazz Orchestra” jedan je od najpopularnijih big bendova u Mađarskoj. Godinama izvode sving muziku, koja je prepoznata na svjetskom nivou, kao i gotovo sve džez žanrove. Ovi svjetski priznati muzičari

PRVI ČOVJEK “PUTEVA RS”: Raskrsnica u Ramićima je problem Grada Banjaluke

Probleme na opasnoj raskrsnici u Ramićima, koja se nalazi na dijelu magistralnog puta Banjaluka – Prijedor, treba riješiti Grad Banjaluka, izričit je prvi čovjek preduzeća „Putevi RS“ Nenad Nešić. Protekle subote je na toj lokaciji u saobraćajnoj nesreći stradao mladi Banjalučanin, što je izazvalo ogorčenje mještana Dragočaja i Ramića, koji razmišljaju da u znak protesta