UGOSTILE GA DVIJE BANJALUČKE PORODICE Kako se proveo Japanac u Banjaluci na Badnji dan?

Hironori Sugijama (26), mladi Japanac na doktorskim studijima na Prirodno matematičkom fakultetu u Banjaluci, prekjuče je imao naporan dan.

Sa oduševljenjm je prihvatio poziv dvije banjalučke porodice da na Badnji dan učestvuje u pripremama za Božić i upozna tradicionalne srpske običaje. I to sve po redu.

Ustao je zorom, da bi sa Pavlom Koljančićem (20), te Kostom (8) i Đorđem Milojevićem (15) iz naselja Derviši otišao u šumu da usječe badnjak. Na porodičnom doručku imao je malo problema sa viljuškom i nožem, ali su mu domaćini spremno ponudili štapiće, koji su se odlično uklopili u uštipke i ostale posne đakonije. Hiro je je vješto izbjegao rakiju, ali se počastio kuvanim vinom, a onda je uslijedila glavna atrakcija: pečenje praseta na ražnju u dvorištu porodice Milojević – Koljančić, uz nezaobilazno “nektar” pivo.

– Običaji su vam impresivni. Nikad nešto ovakvo nisam vidio. Ustvari, prase sam u svojoj zemlji vidio samo jednom, i to živo u zoološkom vrtu. Ipak, nije mi jasno zašto pečete prase napolju, kad za to ima mnogo jednostavnijih načina – rekao je mladi Japanac.

Popodne su gosta preuzeli drugi domaćini, porodica Atlagić iz naselja Lazarevo. Sa njima je u crkvi prisustvovao molitvi i paljenju badnjaka. U domu Atlagića, koji imaju troje djece, naročito mu se dopalo pijukanje i tradicionalan posna večera.

Ali, na kraju je uslijedilo iznenađenje. Iako su ga domaćini uredno zvali na božićni ručak, rezervišući za njega čast položajnika, Hiro se zahvalio i – odbio.

– Žao mi je sutra putujem kući u Japan. Danas mi je posljednji dan za pakovanje i pripreme – rekao je Hironori.

Japanac ostaje Japanac.

(Srpskainfo)

DODIK: SDA izigrala načelni dogovor

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je danas u Istočnom Sarajevu da je SDA izigrala raniji načelni dogovor i da je SNSD ponovo izigran od Bošnjaka kada je riječ o formiranju vlasti na nivou BiH. “Formirali smo Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH i Kolegijum Doma. SDA je tu utrpala svoje kandidate, a onda su pobjegli

Fudbaleri Borca krenuli sa pripremama, čeka se Boateng

Prozivci u Fudbalskom klubu Borac koju je obavio trener Darko Vojvodić prisustvovala su 34 igrača, među kojima su i novajlije iz Voždovca Aleksandar Mirković i Aleksandar Pajčin koji se u banjalučkom prvoligašu nalaze na probi. 

ISKORISTITE NEODOLJIVU M:TEL PONUDU: HBO sadržaji za hladne januarske dane

Najbolji odmor nakon novogodišnjih tulumarenja, upravo je onaj koji ćete provesti u svom domu uz dobre filmove i serije. A za vaše potpuno uživanje ispred TV ekrana pobrinuo se i m:tel sa svojom aktuelnom ponudom za nove i postojeće korisnike TV Paketa – besplatan HBO dodatni paket koji možete da aktivirate do kraja januara i