Vijesti 18.10.2016.

Ugostitelje čekaju strožije mjere!

ČITANJE: 2 minute

Asocijacija kompozitora-muzičkih stvaralaca pooštriće mjere prema ugostiteljima. Svi koji se nisu pridržavali pravila naći će se na sudu.

Ponovo tvrde da puštanje muzike u ugostiteljskim objektima ne može i ne smije biti besplatno. Ugostiteljima treba dozvola za emitovanje, a uz to moraju da plate i naknadu. Ipak, ne radi se o velikim brojkama.

“Iznos je sasvim korektan. Na samom mjesečnom nivou potrebno je da prijavimo kakav ćemo muzički program imati i šta ćemo izvoditi. Da li je to samo puko puštanje muzike sa računara ili angažovanje bendova. Na mjesečnom nivou u odnosu na kapacitet, organizaciju svirki, mi plaćamo samim tim što imamo muziku”, izjavio je David Jović, Shamrock pub.

Otkako su otvorili kancelariju u Banjaluci napravljen je veliki pomak, tvrde u Asocijaciji, i to što su podsjetili ugostitelje na zakon urodilo je plodom.

Ipak, još je onih koji odbijaju saradnju. Cilj im je da sve strane budu zadovoljne, a ne da Asocijacija profitira.

“Zakon je propisao da ne može koštati udruženje više od 30% od naplaćenog prihoda i mi se moramo kretati u okviru tih troškova.Sve zavisi od kriterija koji su predviđeni tarifom, od broja sjedećih mjesta,radnog vremena, dali je to slastičarna ili je to neki pab, diskoteka. Naknada se kreće od 10 do 20-25″ rekla je Lejla Trnčić,generalni direktor stručne službe AMUS-a.
“U suštini sam zadovoljan kako ide, ali biće i bolje,treba još vremena da kod nas zaživi”, kaže Lukijan Ivanović, muzičar.

U Asocijaciji smatraju da je zakon dovoljno dobar, ali da je neznanje to koje ugostitelje koči. Iz tog razloga će nastaviti da okupljaju korisnike i autore na jednom mjestu, ali mimo sudnice.

(ATV)