Vijesti 30.12.2017.

Ugostitelji spremaju peticiju protiv zabrane pušenja u lokalima

ČITANJE: 1 minuta

Ugostitelji ne odustaju od borbe protiv zabrane pušenja na javnim mjestima. Pripremaju peticiju u kojoj će tražiti da se iz Nacrta zakona o zaštiti zdravlja stanovništva od duvanskih i ostalih proizvoda za pušenje izbrišu odredbe o potpunoj zabrani pušenja u ugostiteljskim objektima.

Tvrde da ih to vodi u propast jer procjenjuju pad prometa i do 30 odsto.

“Plan Udruženja radnika ugostiteljstva i turizma je da ta akcija krene sredinom januara, tako da ćemo mi u sve i jednom gradu da obavijestimo Ministarstvo unutrašnjih poslova da ćemo da skupljamo potpise za ukidanje, odnosno izmjenu ovog zakona o zabrani pušenja”, kaže Željko Tatić, predsjednik Udruženja radnika u ugostiteljstvu i turizmu Banjaluke.

Ugostiteljima se ne dopada što im se niko nije obratio prilikom izrade nacrta. Nadaju se da će da skupe potrebnih 3.000 potpisa, da bi se mogli obratiti vlastima. Skupljanje potpisa je demokratsko pravo ugostitelja, kažu u resoru zdravstva, ali im poručuju da zakon nije usmjeren protiv njih.

“Zabrana pušenja na javnom mjestu je samo jedna od mjera. Cijeli zakon definiše niz mjera koje se odnose na jedan cilj, a to je prije svega smanjenje izloženosti duvanu i duvanskim proizvodima, odnosno ostalim proizvodima za pušenje, djece, mladih, nepušača ali i pušača”, rekao je Alen Šeranić, rukovodilac Odsjeka za međunarodne odnose i evropske integracije Ministarstva zdravlja RS.

Ipak, oni koji su se ponadali da će duvanski dim biti protjeran iz kafana već prvog dana nove godine, moraće da se strpe. Tek na proljeće kreću javne rasprave.

(ATV)

Oznake: Alen Šeranić