Vijesti 27.08.2016.

Ugrožen regionalni put kod Banjaluke: Nadležni ćute, klizište vreba prvu žrtvu

ČITANJE: 2 minute

Putem Karanovac – Kneževo svakodnevno prolaze kolone vozila, jer je to i najbliža komunikacija od Banjaluke do Sarajeva.

– Koliko se samo političara proveze ovuda, pa opet niko da reaguje. Noću nema svjetlosne signalizacije i pravo je čudo da nije bilo nekog većeg udesa –priča Dejan Erak.

Saobraćaj se ovom dionicom odvija samo jednom trakom, a vozači su, kažu, stalno u strahu da će iza krivine naići neko „ko ne zna za situaciju na putu“.

– Ne mogu shvatiti da „Putevi RS“ tako dugo nisu u stanju da saniraju klizište od tridesetak metara. Novac ne može stalno biti opravdanje. Pa do sada su valjda mogli skupiti dovoljno sredstava za radove – stav je predsjednika savjeta MZ Karanovac Boška Vuksana.

Savjet MZ Ljubačevo ponovo je pisao Gradu i „Putevima RS“ da hitno reaguju i obnove saobraćajnicu, ali odgovora nema.

– Nekoliko puta do sada smo ih obavještavali da je situacija opasna po prolaznike. Ovuda vozi čak i turistička linija prema etno-selu Ljubačevo, što nimalo nije reprezentativno za posjetioce – ogorčen je predsjednik Radenko Vujasin.

Međutim, iz javnog preduzeća ”Putevi Republike Srpske”, u čijoj je ovo nadležnosti, opet nema optimističnog odgovora. Upoznati su sa pojavom klizišta na dionici puta i tvrde da je sve propisno obilježeno radi saobraćajne bezbjednosti.

– Kako se radi o klizištima u specifičnim uslovima, neophodno je izraditi projektnu dokumentaciju sa svim potrebnim ispitivanjima terena. Radimo na izradi projektne dokumentacije i očekuje se njen završetak za 30 dana. Zavisno od finansijskih sredstava, pristupilo bi se sanaciji klizišta – rekla je portparol Natalija Kostrešević.

Trpi i posao

U preduzeću „Drvorez“ iz Ljubačeva ističu da im posao direktno zavisi od ove saobraćajnice, jer kamioni tuda provoze građu i drva. Ako put bude blokiran, mogu da zatvore proizvodnju.

– Proizvodnja drvne industrije ne može ispaštati ukoliko se desi da jednog dana nema prolaza – naglasio je direktor Mirko Glavić.

(EuroBlic)