Vijesti 20.03.2021.

UGROŽENA BEZBJEDNOST PJEŠAKA: Preko pješačkog kod “Euroherca” prelaze uz škripu kočnica

ČITANJE: 3 minute

Građani se žale da im je teško preći preko pješačkog prelaza na dijelu saobraćajnice pored zgrade “Euroherca” u Bulevaru srpske vojske i da, kada god idu preko njega, strahuju da će ih udariti auto.

Pritužbe se odnose na brzinu vožnje u tom dijelu saobraćajnice, a građani ističu da vozači ukoče u posljednjem trenutku.

Problem je, kažu pješaci, što tu nema semafora, nema ni treptača koji bi ukazivali na pješake, te smatraju da hitno treba nešto uraditi u vezi s pitanjem adekvatne signalizacije, pišu “Nezavisne”.

Nedavno je na ovom pješakom prelazu u saobraćajnom udesu povrijeđena žena dok je prelazila preko njega.

Građani kažu da često na tom potezu čuju škripu kočnica i da pješaci nerijetko bukvalno pretrčavaju preko prelaza u panici da ih ne udari automobil.

Ta saobraćajnica je veoma frekventna, a u blizini se nalazi i tržni centar, pa je svaki dan prelazi i mnogo pješaka.

“Nesavjesni vozači, jureći velikom brzinom, ugrožavaju pješake na pješačkom prelazu pored zgrade ‘Euroherca’, a rješenje ovog problema bilo bi postavljanje stacionarnog radara, preporučenje brzine ili pojačano prisustvo policije”, rekao je za “Nezavisne” Milenko Jaćimović, predsjednik Udruženja za unapređenje bezbjednosti saobraćaja RS.

Prema Jaćimovićevim riječima, ovaj kolovoz je sa nekoliko saobraćajnih traka te pješacima treba više vremena da pređu preko njega i zbog toga su često ugroženi.

Jaćimović naglašava da bi određena signalizacija koja bi upozoravala vozače na prelazak pješaka ili dodatni znak preporučene brzine mogli riješiti ovaj gorući problem za pješake, ali i za ostale učesnike u saobraćaju.

Siniša Mrkobrda, predsjednik Savjeta MZ Rosulje, kaže da se ovaj pješački prelaz nalazi na granici mjesnih zajednica Rosulje i Borik.

“Nismo slali inicijative za dodatnu signalizaciju ni za ograničenje brzine na ovoj lokaciji, jer je ovaj pješački prelaz na magistralnom putu, te je, kao takav, u nadležnosti ‘Puteva RS’. Prethodno smo slali inicijative gradu za pješačke u Rosuljama”, kazao je Mrkobrda.

Iz preduzeća “Putevi RS” potvrdili su za “Nezavisne” da su nadležni za magistralni put na kojem je ovaj pješački prelaz, ali da do sada nisu dobijali inicijative građana za postavljenje dodatnih saobraćajnih znakova, ograničenja brzine i slično.

Iz Odjeljenja za saobraćaj i puteve Gradske uprave saopštili su da je u njihovoj nadležnosti samo ogranak Bulevara srpske vojske, koji od zgrade “Euroherca” vodi prema Tržnom centru “Merkator” .

“Na tom ogranku nadležno odjeljenje izvršilo je izmjenu projektno-tehničke dokumentacije, kojom je predviđeno postavljanje pješačke platforme, koja će samo na tom ogranku usporiti tok saobraćaja”, saopštili su iz ovog odjeljenja.

U Bulevaru srpske vojske ove godine 12 udesa

U Bulevaru srpske vojske je, prema podacima Policijske uprave Banjaluka, od početka godine do polovine marta zabilježeno 12 saobraćajnih nezgoda, od čega devet sa materijalnom štetom, dvije sa lakše povrijeđenim licima i jedna sa teško povrijeđenim licem.

(N.S)