Svijet 06.04.2021.

UGROŽENA VRSTA: Zlatana Ibrahimovića u Švedskoj optužuju da je ubio lava u Africi prije 10 godina

ČITANJE: 1 minuta

Napadač Milana i švedski reprezentativac Zlatan Ibrahimović optužen je za ubistvo lava u Južnoj Africi tokom lova 2011. godine, uprkos tome što su lavovi ugrožena vrsta.

Ibrahimović se u svojim javnim istupima često opisivao kao lav, čak ima i veliku tetovažu lava na leđima, ali optužbe koje stižu, nisu baš u skladu s tim, prenosi Klix.

Prema pisanju švedskog lista Expressen, Ibra se tereti da je 2011. godine ustrijelio lava u Južnoj Africi i da je potom čeljust, lobanju i kožu kao trofej odnio u Švedsku gdje ga je preparirao.

Zlatan je navodno dobio dozvolu za lov 2010. godine, ali otkrivena priča izložila ga je raznim kritikama u njegovoj zemlji. Prema švedskim medijima, 82 švedska lovca pokušala su kući odnijeti trofej, uključujući Ibrahimovića, koji je uspio u tome.

Dodatnu polemiku izazvalo je saznanje da je lav, kojeg je Ibra upucao, proveo više od godinu dana u zatvorenom prostoru prije nego je vraćen u divljinu. Nakon ubistva, dijelovi njegovog tijela otpremljeni su u Malme.
Švedski list kontaktirao je Ibru za komentar, ali nije dobio odgovor.

Lavovi su službeno klasificirani kao ugrožena vrsta, ali lov na lavove u Južnoj Africi je legalan, sve dok su ispravne izadne lovačke dozvole.

U Južnoj Africi, naime, dozvoljen je lov na lavove uzgojene u zatočeništvu. To su životinje uzgojene s isključivim ciljem da budu plijen lovcima.

(SB)