Politika 04.08.2020.

UGROŽENO ODRŽAVANJE IZBORA: CIK-u upućena žalba na kompaniju za štampanje listića

ČITANJE: 1 minuta

Grupa kompanija uputila je žalbu Centralnoj izbornoj komisiji /CIK/ BiH na odluku da firma “Unioninvestplastika” iz Sarajeva bude angažovana za štampanje i pakovanje glasačkih listića za predstojeće lokalne izbore.

Predsjednik CIK-a Željko Bakalar izjavio je za “Dnevni avaz” da su žalbu podnijele kompanija “Atlantik BB” iz Banjaluke, te “Igep BiH” i “Farma prom” iz Sarajeva.

On je ocijenio da bi u ovoj situaciji moglo doći do ugrožavanja rokova prilikom sprovođenja izbornih procedura.

“Žalba je proslijeđena Kancelariji za razmatranje žalbi. Tražili smo hitnost u postupanju, s obzirom na javni interes i na naše rokove, jer mi što prije moramo krenuti u realizaciju usluge štampanja i pakovanja glasačkih listića”, naveo je Bakalar.

On je naglasio da glasački listići moraju biti spremni do kraja septembra, da bi bili poslati glasačima koji su se prijavili za glasanje putem pošte.

Predsjedavajuća Kancelarije za žalbe Željka Klobučar potvrdila je za “Avaz” da je žalba CIK-a primljena, te da su, prema proceduri, kompanije koje su se žalile juče obaviješetene da moraju uplatiti administrativnu taksu i naknadu za pokretanje postupka.

“Naknada je u ovom slučaju velika i znosi oko 10.000 KM i još 100 KM za administrativnu taksu. Kada ta naknada bude uplaćena, žalba će se smatrati potpunom”, rekla je Klobučar, dodajući da će žalba biti odbačena, ukoliko kompanije ne uplate naknadu u zakonskom roku od tri dana.

CIK je 17. jula izabrao kompaniju “Unioninvestplastika” iz Sarajeva kao najpovoljniju za usluge štampanja i pakovanja glasačkih listića sa ukupnom cijenom ponude od 688.485 KM bez PDV-a, odnosno 805.528 KM sa PDV-om.

(Srna)

Oznake: CIK, Izbori