Svijet 06.07.2022.

UGUŠILA SE U BUNKERU U HARKOVU: Bila manekenka u Brazilu, pa snajperistkinja u Ukrajini

ČITANJE: 2 minute

Bivša brazilska manekenka i snajperistica Thalita do Valle (39) preminula je od posljedica gušenja usljed ruskog raketnog napada na Harkov.

Thalita je umrla nakon što se našla zaključana u zapaljenom bunkeru, otkrio je njen brat Theo.

“Thalita se našla zarobljena u zapaljenom bunkeru. Umrla je od gušenja, nije pogođena gelerima”, rekao je Theo stranim medijima.

Na istom mjestu, njen prijatelj, bivši brazilski vojnik Douglas Buriga (40), preminuo je kada se vratio da spasi manekenku.

Thalita je u Ukrajini bila samo tri sedmice, a radila je i na spasilačkim radovima, između ostalog, brinući se da pruži zaštitu onima koji bježe od ruskih snaga, prenosi Mirror.

Nakon što je preživjela bombaški napad u Kijevu, kontaktirala je roditelje, rekavši im da ne može mnogo da priča jer je posmatraju “ruski dronovi”. Poslednji put su se čuli u ponedeljak, 27. juna, neposredno pre ulaska u Harkov.

Thalita je radila kao model i glumica, ali je imala i svoju “jaču” stranu. Borila se u Iraku protiv ISIS-a, a svoj put u vojsci dokumentovala je na YouTube-u. U tom periodu pridružila se elitnim snagama Pešmerga koje su se borile u Kurdistanu.

Prije nego što se pridružila vojsci, volontirala je u nekoliko nevladinih organizacija za spašavanje životinja. Njen brat je istakao da je Thalita uvijek težila spašavanju drugih.

“Moja sestra je bila dirnuta osjećajem spašavanja ljudi ili životinja. Uvijek je bila miroljubiva. Oružje je dio konteksta rata, ali ona je spašavala živote, spašavala je životinje”, rekao je Theo.

https://twitter.com/visegrad24/status/1544118340750397442?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1544118340750397442%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.klix.ba%2Flifestyle%2Fmodailjepota%2Fbivsa-brazilska-manekenka-umrla-od-posljedica-gusenja-u-zapaljenom-bunkeru-u-harkovu%2F220706042

Pored manekenstva i glume, Thalita je bila i student prava, ali i spisateljica, a radila je sa svojim bivšim kolegom Burigom kako bi svoje iskustvo pretočila u knjigu.

Nakon vijesti o njihovoj smrti, od manekenke i njene prijateljice oprostili su se na društvenim mrežama.

“Hrabri ljudi, zahvaljujemo vam se na vašoj žrtvi. Neka vaše lijepe i čiste duše počivaju u miru”, napisao je jedan korisnik, prenosi Klix.

Oznake: Ukrajina